България официално изпрати към Европейската комисия първото искане за плащане

...
България официално изпрати към Европейската комисия първото искане за плащане
Коментари Харесай

България поиска от Брюксел първите милиарди по Плана за възстановяване

България публично изпрати към Европейската комисия първото искане за заплащане по Плана за възобновяване и резистентност. То е на стойност почти 2.6 милиарда лева, като съгласно регламента в този момент Еврокомисията и Съвета на Европейския съюз имат към три месеца да отговорят на настояването.

Плащането ще се основава на изпълнени 22 стадия и цели, свързани с осъществяването на 18 промени и вложения в България. Към момента обаче една от тях към момента не е изпълнена, а точно – планът за рационализация на Министерство на вътрешните работи. С документа, изпратен към Брюксел, е докладвано отчасти осъществяване по нея, като упованията са тя да бъде изпълнена в границите на трите месеца до решението на Съвета на Европейски Съюз.

Проблемният план бе за рационализация на Министерство на вътрешните работи посредством покупка на радиокомуникационна система ТЕТРА. До края на юни следваше да бъде определен реализатор на поръчката, само че заради тесни условия и критерии нито една компания не кандидатства. Кабинетът на Кирил Петков се опита да заобиколи тази пречка като разпореди плана на държавната „ Информационно обслужване “, която пък да откри подизпълнител. Идеята обаче не бе утвърдена от Брюксел и процедурата по желание на реализатор стартира наново с повече уточнения от страна на възложителя. Справка в формалния документ по Плана демонстрира, че планът е на стойност към 150 млн. лева, 20% от които са национално съфинансиране.

Сумата, която чака България по Плана през ноември, към този момент е заложена в Бюджет 2022 и възможен отвод би объркал сметките.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР