България очаква второ плащане от средствата на ЕС за възстановяването

...
България очаква второ плащане от средствата на ЕС за възстановяването
Коментари Харесай

Василев: България очаква от ЕК второ плащане по ПВУ до февруари

България чака второ заплащане от средствата на Европейски Съюз за възобновяване на стопанските системи от пандемията до февруари, заяви през днешния ден министърът на финансите Асен Василев пред публицисти в Брюксел, където взе участие в съвещание на своите европейски сътрудници, съобщи кореспондентът на Българска телеграфна агенция Николай Желязков.

Той посочи, че се чака превод за към 700 милиона евро. По неговите думи днешното решение на Съвета на Европейски Съюз за одобрение на измененията в българския проект за резистентност е техническо. Това беше единствено техническата промяна по размерите на плановете, някои планове отпаднаха от проекта заради намаляването на общата сума за България, разясни министърът. Реалната смяна в проекта следва да се разиска с Европейската комисия, евентуално ще бъде призната януари-февруари, добави той. Василев означи, че поради проекта остава да се одобряват разпоредбите за избор на състав на комисията за битка с корупцията у нас и проект за измененията в енергетиката.

В известие на Съвета на Европейски Съюз по този мотив се показва, че нашата страна показа предложение за промени по проекта през септември без частта, засягаща енергетиката. Общо по проекта България чака 5,7 милиарда евро безплатни средства, вместо 6,3 милиарда евро, заложени в началото. Сумата беше изменена поради по-доброто положение на българската стопанска система.

Василев удостовери, че се резервира задачата България да се причисли към еврозоната от 1 януари 2025 година. Днес отчетохме напредъка по изискванията след приемането ни в Банковия съюз, където сме изпълнили съвсем всичко, сподели той. Остава законът за Българска народна банка, който получи утвърждението на Европейска комисия и на Европейската централна банка, да мине през Народното събрание. Очакваме януари да приключим и тази част, уточни Василев.

Изпълняваме три от четирите условия, включително за недостиг. Дефицитът към края на ноември е 0,6 %, при условие за 3 на 100. За следващата година бюджетът е плануван в границите на Маасткрихтските критерии. Получихме доста мощна поддръжка в еврогрупата, ще се направи отчет, който ще бъде прегледан през юни, след изборите за Европейски парламент, означи той. По неговите думи на основата на този отчет ще бъде избрана съответната дата за присъединението на България към еврозоната.

Попитан дали държавното управление има още какво да направи за понижаване на инфлацията, Василев разясни, че Българска народна банка е приела няколко ограничения, условията за запаси в българските банки са на 12 %, а в ЕЦБ са на 1 %. Тоест режимът е затегнат оптимално, посочи Василев. По-затегната фискална политика мъчно може да бъде направена, добави той. По неговите думи Европейска комисия и страните от Европейски Съюз регистрират, че инфлацията у нас се покачва от цените на силата и храните. Тъй като ние сме по-бедни от останалите в Европа, това е доста по-голям % от потребителската кошница. Виждаме много бърз спад на инфлацията в България и в останалата част на Европа. Ако, с цел да свалим инфлацията, би трябвало да убием стопанската система, няма да го създадем, сподели Василев.

По мотив бюджета за следващата година министърът означи, че са планувани средства за повишение с 50 лв. месечно на най-ниските пенсии. В бюджета не са разчетени средства за коледни надбавки, следваме политика за трайно нарастване на пенсиите, разясни Василев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТАПромоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР