България очаква становище на Венецианската комисия за внесените в Народното

...
България очаква становище на Венецианската комисия за внесените в Народното
Коментари Харесай

Чакаме становище от Венецианската комисия за конституционните промени

България чака мнение на Венецианската комисия за импортираните в Народното събрание промени в Конституцията при започване на октомври т.г. Тъкмо препоръчаните промени в главния закон бяха тематика на днешния диалог сред премиера акад. Николай Денков и представители на Европейската комисия за народна власт посредством право, каквото е формалното име на консултативния орган към Съвета на Европа (СЕ).

От изключително значение за нашата страна са подготвяните промени в структурата и състава на Висшия правосъден съвет и на Инспектората към него. Те са в отговор на рекомендации на Европейската комисия за използване на върховенството на правото в нашата страна от 5 юли т.г. и са условие на Нидерландия за приемането на България в Шенгенското пространство.

С измененията в Конституцията се цели да се понижи политическото въздействие в правосъдната ни система, акцентира министър-председателят.

Той посочи още, че жителите нямат доверие в българското правосъдие поради бавното правораздаване и неналичието на неоправдателни присъди по делата, свързани с корупция и корист с власт.

По време на срещата представителите на Венецианската комисия демонстрираха интерес към подготвяната промяна в статута на служебното държавно управление, опциите за негово назначение и пълномощията му.

Европейската комисия за народна власт посредством право дава юридически препоръки на държавите-членки на съдебна експертиза по законопроекти или влезнали в действие закони в областите на демократични институции и съществени права, конституционно право и правосъдна система, избори, референдуми и политически партии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР