България очаква първия хеликоптер за спешна помощ в края на

...
България очаква първия хеликоптер за спешна помощ в края на
Коментари Харесай

Само 2 болници в страната имат лицензирани площадки за въздушна спешна помощ

България чака първия хеликоптер за незабавна помощ в края на януари. Към момента обаче нито една от 6-те оперативни бази, в които ще дежурят въздушните коли за спешна помощ и екипажите не е подготвена. Изграждането им ще отнеме минимум година и половина. Очаква се идната седмица да бъде оповестена публичната поръчка.

Предвижда се да бъдат построени бази на летищата в София, Пловдив, монтанско село Габровница, военното учебно заведение в Долна Митрополия и летищата край Сливен и Търговище. Временно първата въздушна кола за спешна помощ ще дежури в базата на " Гранична полиция " във Враждебна.

Първата въздушна кола за спешна помощ ще дойде у нас на личен ход с италиански екипаж откакто бъде боядисана съгласно условията на здравното министерство. Тя ще дежури в София. Оказва се, че за момента нито едно от трите болнични вертолетни летища в столицата не е лицензирано.

Изграждането на вертолетно летище на покрива на болница " Света Екатерина " е почнало преди 20-тина години. До дни е на път да получи позволение за прилагане.

В развой на лицензиране са и хеликоптерните площадки в лечебните заведения " Лозенец " и " Света Анна " в София и " Свети Георги " в Пловдив. В страната въздушни коли за спешна помощ могат да кацат във лечебните заведения във Варна и Панагюрище. Държавата планува да построи вертолетни летища в държавни лечебни заведения в още 15 области. Кюстендил не е измежду тях.

" Има много условия, които би трябвало да се съблюдават във връзка с терена. Болницата не разполага явно с такива подобаващи терени ", съобщи доктор Алескандър Величков, шеф на МБАЛ доктор " Никола Василев ".

" Дворът на болничното заведение е извънредно огромен, има здания, които не се употребяват от доста години, има свободна дворна част и считам, че е изцяло евентуално там да се случи това ", сподели Огнян Атанасов - кмет на Община Кюстендил.

А до момента в който се посочи допустимо ли е да се построи вертолетно летище в болничното заведение в Кюстендил е несъмнено, че при нужда от въздушна кола за спешна помощ, може да кацне на площадката на " Гранична полиция ", която е на към 2 километра от града.

" Дори и сега да има хеликоптер - той може да кацне в Кюстендил на тази площадка с тяхното позволение, което съм получил ", посочи доктор Александър Величков.

Пътят от болничното заведение до площадката на " Гранична полиция " е към 10 минути. В началото на месеца от здравното министерство оповестиха, че в Силистра медицински хеликоптер може да кацне на стадиона до болничното заведение и за това не се планува създаване на площадка.

" По-удобно от това място не мисля, че ще намерим - болничното заведение я виждате къде е на 20 метра отсам и заради този факт не са създали такива действия нито болничното заведение, нито министерството ", сподели Александър Сабанов - кмет на община Силистра.

Днес от Здравното министерство изпратиха листата с лечебните заведения, в които се планува да бъдат построени хеликоптерни площадки, измежду тях се оказа и болничното заведение в Силистра. С разпореждане на държавното управление от 15 декември за създаване на хеликоптерни площадки по бюджета на Здравното министерство са отпуснати в допълнение над 2. 5 млн лв.. Държавата ще финансира и ремонтът на летище " Бършен " край Сливен, което до края на годината би трябвало да се преобразува във краткотрайна оперативна база за въздушни коли за спешна помощ.

" Мисля, че най-много до година и половина ще бъдат построени и шестте оперативни бази в България, само че както споделям ние вършим всичко допустимо този интервал да бъде открит, там където е допустимо от краткотрайни оперативни бази ", Георги Гвоздейков - министър на превоза и известията.

До края на годината се чака България да разполага с общо 3 хеликоптера за незабавна помощ. Те ще дежурят във краткотрайните бази в София, Долна Митрополия и Сливен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР