България очаква отговор от Газпром до края на деня дали

...
България очаква отговор от Газпром до края на деня дали
Коментари Харесай

Росен Христов: Очакваме до края на деня отговор от Газпром

България чака отговор от " Газпром " до края на деня дали ще бъдат обновени договарянията за доставка на природен газ. Това стана известно от думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов:
 
" Очакваме през днешния ден да имаме отговор и да назначат човек, с който да водим договарянията. Ние не желаеме да променяме контракта с " Газпром ". Искаме да стартираме договаряния, с които да изпратим нашите стремежи за някои модификации, в това число разсрочване на доставките, тъй че физически да може да ги получим, някакви гаранции, свързани с заплащането и вероятно да обсъдим и цената. Така, че ние първо би трябвало да стартираме да преговаряме, с цел да можем да изпратим нашите претенции ".

 
Министър Христов разгласи след края на срещата при президента Румен Радев с представителите на фирмите " Газтрейд " и " Копелузос груп ", че е реализирано кардинално съглашение за двойно нарастване на резервирания от България потенциал за полутечен природен газ от терминала в Александруполис от 500 милиона кубически метра синьо гориво годишно на 1 милиард кубически метра.
" Към момента това решение не коства нищо на бюджета. Увеличаваме банковата гаранция. Нашето дялово присъединяване в плана е едно, а потенциалът, който сме резервирали и опцията да получаваме газ, е напълно настрана, тъй че сега го получаваме двойно - от 500 млн. на 1 милиарда кубически метра ", добави министърът.

От своя страна президентът Румен Радев разгласи, че служебното държавно управление стартира в най-кратък период търгове за доставка на газ, като ще остави на идващия постоянен кабинет да приключи процедурите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР