България обещава 23 реформи до юни и очаква срещу това

...
България обещава 23 реформи до юни и очаква срещу това
Коментари Харесай

Асен Василев се хвали със забавените милиарди за възстановяване

България дава обещание 23 промени до юни и чака против това 1,3 милиарда евро

Министърът на финансите Асен Василев показва като добра вест забавените заплащания по Националния проект за възобновяване и резистентност, по който България чака 12,6 милиарда лева до 2026 година, отбелязва Таня Петрова във

Пред бюджетната комисия в Народно събрание преди дни Василев се похвали, че на 30 юни страната ни ще успее да изпрати искане за първите 1,3 милиарда евро по проекта. Това е повече, в сравнение с в началото заложените в бюджета 1,6 милиарда лева, изясни Василев. Той заяви пред депутатите и, че България ще има настоящи оперативни стратегии през второто полугодие на годината за новия програмен интервал 2021-2027 година

Проверка на „ Сега “ сподели, че Василев акцентира като добра вест обстоятелства, които в действителност демонстрират забавянето на страната ни да се възползва бързо от изключителния фонд на Европейски Съюз за възобновяване и резистентност, основан поради пандемията от COVID-19. България планираше да получи по проекта предплатено заплащане от 1,6 милиарда лева още през 2021 година, само че не съумя поради забавянето на документа.

Европейските правила позволяваха погашение на задатъци единствено до края на 2021-а. Така страната ни тази година към този момент работи за първи заплащания за осъществяване на проекта. По тази причина и предстоящата сума е по-голяма от задатъка – доста от останалите членки на Европейски Съюз към този момент са получили такива заплащания.

Графикът на настояванията за заплащания е направен взаимно от България и Европейска комисия, като е привързан с осъществяването на съответни промени. Страната ни чака общо 9 транша, разпределени в годините до 2026-а. По правилник всяка страна има право да прави по две претенции годишно, само че тази година съответно България чака единствено едно - в размер на 1,3 милиарда евро.

Срещу тази сума страната ни е поела анажимент да извърши 23 обещани ограничения за промени, като доста от тях към този момент са факт около забавянето на проекта. По информация на министерствата, по листата с 23 цели остават да бъдат изпълнени 3 и това ще стане до 30 юни, обясни Асен Василев пред парламентарната комисия по бюджет и финанси. По правилник Брюксел се произнася по настояванията за заплащане в период до два месеца, като проучва до каква степен са изпълнени уговорките за промени. Възможно е част от желаното финансиране да бъде отказано поради незадоволително осъществяване, като страните получават период от 6 месеца да отстранят пропуските. Не е ясно по кое време тъкмо ще има пари, достигнали до крайни бенефициенти по проекта.

РЕФОРМИ

Прегледът на заложените промени демонстрира, че това първо искане за заплащане ще бъде евентуално най-лесното, поради забавянето на проекта и опцията страната ни да извърши обещаните действия в по-разтеглени периоди. Сред тях има редица нормативни промени, признати още м.г. Такива са, да вземем за пример, новият устав за активността на Народното събрание, приемането на тактика за психологичното здраве (факт от м.г.), проектът за битка с изпирането на пари, също признат предходната година, промяната в обезпечения най-малък приход и други Министерство на образованието изпъква с доста промени – от 23 ограничения 4 са в региона на образованието.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР