България няма текущ проблем с плащанията към Лукойл и Газпром

...
България няма текущ проблем с плащанията към Лукойл и Газпром
Коментари Харесай

Енергийният министър: Няма проблем с плащанията към Лукойл и Газпром

България няма настоящ проблем с заплащанията към Лукойл и Газпром за доставка на недопечен нефт и природен газ, е уверил депутатите от Енергийната комисия на Народното събрание министърът на енергетиката Александър Николов.

„ Проблем с доставките на нефт по отношение на рафинерията на Лукойл няма, няма проблем и с обслужването на танкерите. Имаше проблеми с заплащанията, само че те са изчистени “, разяснява Николов като посочи, че все още петролът на интернационалните пазари е 115 $, което е над 20 % растеж през последните 3 дни.

„ От петък предходната седмица се изследват всички способи на заплащане с Газпром. Няма проблем настоящо, заплащанията са минали от страна на Булгаргаз, няма неизпълнени договорни връзки и количествата на газ би трябвало да бъдат непокътнати “, означи Николов. Относно изключването на съветски банки от системата SWIFT, той уточни, че може да се употребяват и различни канали за заплащане, само че все още това не е належащо.

Запитан за техническата функционалност на хранилището Чирен по време на отоплителене сезон, министърът увери, че всички вероятни потенциали се съхраняват.

„ Всички остатъци при по-топло време се съхраняват по трасето “, изясни Николов. По думите му на всички енерго сдружения от националната сигурност са направени прегледи за киберрискове, метод на ръководство на системата, теч на данни, засилено е физическото наличие където е належащо.

„ Двете основни сърца на енергийната система - АЕЦ „ Козлодуй “ и Маришкия басейн са обезпечени. За наслада, енергийната ни система е с доста ниска взаимозависимост от природен газ. Дружествата са постоянни, изключително в случай че за препоръка се употребява геополитическата обстановка “, посочи Николов. Той показа, че е обсъждана опцията, в случай че има вероятно прекъсване на доставките на природен газ от Русия, Украйна да може да бъде обслужвана през различни трасета.

„ Има свободни трасета за 14 млн. кубика дневно, има свободен потенциал от Странджа 1 и Странджа 2. България, както в електроенергетиката си балансира района, по този начин е и при природния газ. Не е обсъждана смяна на доставките на природен газ “, акцентира Николов.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР