България няма нови условия към Република Северна Македония, се заявява

...
България няма нови условия към Република Северна Македония, се заявява
Коментари Харесай

МВнР: България няма нови условия към Република Северна Македония

България няма нови условия към Република Северна Македония, се декларира в позиция на Министерство на външните работи по отношение на въпроси на медии по отношение на естеството на постигнатия през 2022 година европейски компромис за европейския път на Република Северна Македония.

Напротив, откровено желае да види напредъка на своя комшия към пълноправно участие, посредством триумфи в процеса на промените и старания за създаване на добросъседски връзки. Очакваме първата стъпка в този развой, според подписаните от Скопие през юли 2022 задължения – „...влизане в действие на промените в Конституцията на Северна Македония за тези нейни жители, които живеят на територията на тази страна и са част от други нации, какъвто е българският народ, според вътрешните процедури, в това число посредством парламентарен закон за тяхното използване ", се показва в позицията на външното ни министерство.

В нея се отбелязва, че главен принцип на интернационалното право е Pacta sunt servanda. Договорите би трябвало да се извършват, без значение дали те са многостранни или двустранни. Неизпълнението на подписаните контракти нарушава доверието, последователността и предвидимостта в връзките сред страните и провокира ответни ограничения. Винаги сме очаквали от нашите другари в Северна Македония добросъвестно осъществяване на всички поети задължения, а не опити за интерпретация дали процесът на европейска интеграция изисква тяхното осъществяване, декларират от Министерство на външните работи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР