България няма много алтернативи за достигане на нормите за нулеви

...
България няма много алтернативи за достигане на нормите за нулеви
Коментари Харесай

Енергиен експерт с горещ коментар за строителството на АЕЦ "Белене"

България няма доста други възможности за постигане на нормите за нулеви излъчвания като член на Европейски Съюз. Ние плащаме много безценен налог за троплоенергията в домовете ни, която се получава от горенето на въглища.

Без построяването на втора атомна централа не можем да решим този въпрос. Това съобщи ръководителят на Българския атомен конгрес (Булатом) Богомил Манчев в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия.

По думите му високата цена на електрическата енергия се дължи на тези фактори. Той предвижда, че в бъдеще ще плащаме от ден на ден за нездравословните си излъчвания, а разликата ще рефлектира върху крайните клиенти.

„ Засега потискаме цената за крайните клиенти, а натоварваме повече бизнеса, което също е погрешно “, акцентира той.

"Белене " към момента е площадка, не е централа. Тя е по-готова от всеки път за строителството на атомна централа “, разясни Манчев.

„ Германия направи много възобновими енергийни източници. Въпреки това те усилиха нездравословните си излъчвания. Австрия пък внася електрическа енергия от Чехия, която разчита главно на нуклеарна енергетика. Така че това не са положителните образци “, съобщи ръководителят на Българския атомен конгрес.

„ Площадката е обезопасена и има най-високата отбрана от сеизмична резистентност. Няма проблем е тази посока “, безапелационен е специалистът.

Запитан, в случай че през днешния ден стартира да се строи "АЕЦ "Белене ", по кое време можем да чакаме централата да проработи, Богомил Манчев съобщи: "Въпросът е какъв брой ще продължат договарянията. Ако те завършат в границите на контрактуваното, 2028 година първият блок би трябвало да проработи ".

На въпрос каква ще е алтернативата на "Мариците ", той отговори: "Няма да имаме проблем с електрическата енергия, в случай че не бяха толкоз високи излъчванията и да се чудим по какъв начин да компенсираме индустриалните цени и тези на борсата. "Марица " е базова централа, а пък е стопанско сдружение.

Предстои едно нерадостно погашение на нездравословните излъчвания, което е вързано с повишението на цената. ТЕЦ-овете последователно ще отмират. През преходния интервал можем да горим газ, само че той е доста безценен. Всичко се заплаща от крайния клиент. Засега ние натоварваме междинния клиент, което не е вярно ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР