България няма да загуби средства по плана за възстановяване и

...
България няма да загуби средства по плана за възстановяване и
Коментари Харесай

Планът за възстановяване: Първите траншове от Европа идват през пролетта

България няма да загуби средства по проекта за възобновяване и резистентност, макар забавянето и рецензиите от Брюксел. Това разгласи за bTV вицепремиерът Атанас Пеканов, а от министерството на правораздаването оповестиха, че са подготвени с корекциите по тематиката за върховенството на закона. Безвъзмездните средства, които страната ни чака, възлизат на над 12 милиарда лв..

България няма да се възползва от предплатено финансиране на стратегиите до края на тази година, и ще кандидатства за разпределяне на средства през идната година. Оптимистичната прогноза е за април-май 2022 година

В проекта има 57 плана и 46 промени. Брюксел желае промяна в енергийния холдинг. Това обаче е ангажимент, който служебният кабинет не може да поеме, сподели служебният вицепремиер Пеканов.

Еврокомисията желае от България най-замърсяващите въглищни централи да затворят до 2026 година Служебният кабинет записа 2 дати, като остави крайното решение на постоянно държавно управление.

При несъблюдение на някои от заложените цели, няма да има 100% финансиране, предизвестяват специалисти. „ Европейска комисия заплаща против действителни резултати “, напомня Милен Керемедчиев – някогашен замeстник-министър на външните работи и на стопанската система. По думите му, в случай че проектът забуксува и той не бъде завършен, ще платят по-малък % или в случай че бъдат платени предплатено, ние ще би трябвало да ги връщаме в европейския бюджет. „ Всички планове, които са в проекта ще останат в този си тип, те са утвърдени, само че изцяло остават 2-те огромни тематики – енергетика и господство на закона “, счита Атанас Пеканов.

Следващата седмица София ще изпрати в Брюксел своите корекции, като тази по какъв начин ще се избира магистратът, който ще проверява основния прокурор. Докато България преработва проекта си за четвърти път, 18 страни в евросъюза към този момент получиха отчасти финансиране и извършват планове от своите проекти.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР