България няма да загуби пари заради забавянето на строежа на

...
България няма да загуби пари заради забавянето на строежа на
Коментари Харесай

Борислав Сандов уверява, че България няма да загуби пари за довършване на АМ Струма

България няма да загуби пари поради забавянето на градежа на Автомагистрала " Струма ". В това увери някогашният екоминистър и вицепремиер по климатичните политики Борислав Сандов пред БНР.

Спекулативно е изказванието за загуба на средства или финансова вреда за сметка на България, сподели той. Повод за думите му са мнения, че поради акт от последните дни на остарелия кабинет (отменена процедура по ОВОС), може да се попречва доизграждането на Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле .
 Петков се съгласил с еколозите по какъв начин да се строи Автомагистрала
Петков се съгласил с еколозите по какъв начин да се строи Автомагистрала " Струма "

Решението по какъв начин да продължи градежа ще бъде взето в границите на седмица

Според Сандов писмо на Европейската комисия от 27 юли 2022 година ясно е посочило, че неговата теза е вярната в разногласието му с някогашния министър на районното развиване Гроздан Караджов .

" Че би трябвало да се създадат равностойни други възможности на трасетата и че с цел да може да се довърши тази автомагистрала с европейско финансиране, значи да се извърши европейското законодателство, да се оценят всички други възможности и да няма нарушаване на екологичното законодателство ", написа Сандов.

Издаването на съответните актове на финала на кабинета " Петков " Борислав Сандов аргументира с предстоящото писмо от Европейска комисия.

" За да имам гаранция, че това не е някакво персонално мое въжделение или изказване. Щеше да бъде показано, че е моя персонална оценка по въпроса ", изясни някогашният екоминистър

Той е безапелационен, че пари за Автомагистрала " Струма " в този програмен интервал към този момент няма и добави, че те са били ориентирани към автомагистрала " Европа ", която свързва София с Калотина.

" Пари, които ще се изгубят, няма. На процедура биха се изгубили единствено в случай че не се извършва екологичното законодателство на Европейски Съюз и на България ", изясни той.
 Проектът за Автомагистрала Струма през Кресна би трябвало да стартира изначало, счита Сандов
Проектът за Автомагистрала Струма през Кресна би трябвало да стартира изначало, счита Сандов

Ако нещо се направи, би било на парче и ще заплаши с нова наказателна процедура

Според някогашния екоминистър неговият сътрудник в кабинета " Петков " - районният министър Гроздан Караджов упорствал да се извърши решение по Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 година, за което самата Европейска комисия има доста отрицателно мнение.

" Решението, което се опитваха да прокарат Министерство на регионалното развитие, беше да предположим авансово къде да минава трасето на Автомагистрала " Струма ", което е в противоречие с предписанията на Европейската комисия и в противоречие с решение на предходния длъжностен кабинет ", сподели Сандов.

" Загубеното време е от декември до момента. Така и не започнаха АПИ да построяват другите възможности, да създадат идейните трасета и да възложат основаването на оценка на другите възможности ", посочи някогашният екоминистърът. Той е безапелационен, че с цел да имаме всички други възможности, АПИ би трябвало да разпореди оценка за останалите други възможности.
 Протестиращи блокираха пътя от Сандански към Автомагистрала „ Струма “
Протестиращи блокираха пътя от Сандански към Автомагистрала „ Струма “

Те заплащват да блокират и граничния пункт Кулата

Сандов сподели, че " в случай че е тунел, доста елементарно и бързо би могло да се направи Оценка на въздействието върху околната среда, тъй като с тунела няма какво да увредим, към шест месеца ".

Борислав Сандов увери, че не се е поддал на напън, с цел да вземе несъмнено решение. " Над 20 години се пробвам да спася Кресненското дефиле. С и без тази заповед, ще го спася ", добави Борислав Сандов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР