България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024

...
България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024
Коментари Харесай

България пропиля шанса да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г.

България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 година, какъвто проект беше заложен от години обратно.

Най-ранната допустима дата към този момент се измества за втората половина на 2024 година - в случай че въобще Народното събрание се активизира да извърши нужните условия.

Това стана ясно от думите на служебния министър на финансите Росица Велкова, която сподели, че решението е взето взаимно с ръководителя на еврогрупата Паскал Донахю и еврокомисаря Валдис Домбровскис.

Велкова трансферира отговорността за този неуспех на Народното събрание - 48 Народно заседание не одобри три от импортираните законопроекти, от които зависеше покриването на критериите за съгласуемост на правната система на България с тази на еврозоната.

Един от тях беше Кодексът за обезпечаване, който 5 партии в Народно събрание - ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък " - взеха решение да блокират поради частен интерес на " Лев Инс ".

Вторият проблем на България е по-високата инфлация от допустимото, само че Велкова още веднъж повтори, че по този индикатор към този момент са правени взаимни отстъпки с други страни - претенденти.

" Ние няма да подаваме конвергентен отчет, откакто не отговаряме както на критериите за законодателните задължения и няма сходство в критерия за инфлацията. Беше контрактувано да подадем конвергентен отчет сега, в който осъществим уговорките и бъдат признати законопроектите, които служебното държавно управление ще внесе още веднъж. Ще чакаме от Народното събрание да гласоподава предпочитано законите за еврото, при изискване че има болшинство, което желае да бъдат изпълнени критериите ", сподели Велкова.

" При изискване че не подадем отчет през февруари, не остава срокът 1 януари 2024 година Новият период, за който сме водили проучвателни диалози, е, че в случай че до края на юни-юли покрием критериите, може да подадем незабавно отчет - а не да чакаме началото на 2024 година Това значи, че бихме могли да бъдем присъединени не по-късно от 1 януари 2025 година Няма спънка присъединението да стане от дата, друга от 1 януари - може да е 1-во число от месец на 2024 г ", сподели още тя.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР