България няма да се включи в трансфера на 155-милиметрови снаряди

...
България няма да се включи в трансфера на 155-милиметрови снаряди
Коментари Харесай

България няма да участва в инициативата на ЕС за 155 мм снаряди за Украйна засега

България няма да се включи в прехвърлянето на 155-милиметрови снаряди за Украйна, защото не разполага с такива. Това сподели в четвъртък министърът на защитата Тодор Тагарев по време на чуване в Народното събрание.

Той добави, че страната ще взе участие в план за взаимно възлагане на поръчки за муниции по отношение на самодейността на Европейския съюз (ЕС) за обезпечаване на 1 млн. муниции и снаряди за Украйна.

Новината идва, откакто в понеделник изпращането на нов пакет военно-техническа помощ за Украйна. Преди седмица пред Свободна Европа Тагарев сподели, че новият пакет военна помощ ще включва муниции, които, в случай че в този момент не бъдат предоставени, ще би трябвало след няколко години да бъдат утилизирани.

Министерството на защитата обаче не изключва Европейската организация по защита да разпореди и на български компании производството на такива муниции, сподели още Тагарев. Вече са извършени срещи с български компании, с цел да бъдат оценени индустриалните им благоприятни условия.

Допреди седмици президентът се противопоставяха на изпращането на нов пакет военна помощ, както и на това муниции и оръжия, създадени в България, да доближават до Украйна. Те погрешно настояват, че изпращането на военна помощ.

В четвъртък Тагарев сподели, че присъединяване на България в плана на Европейски Съюз ще ѝ обезпечи и достъп до финансовите тласъци за производителите от страните членки. Бюджетът е 500 млн. евро доникъде на 2025 година, сподели Тагарев. Той добави, че парите могат да се употребяват за рационализация, оптимизация и основаване на нови индустриални мощности.

Тагарев добави, че България чака отплата от близо 330 хиляди евро за помощта, която е предоставила на Украйна още при започване на войната с униформи, обувки и бинтове. Парите ще дойдат идната година.

На същия принцип България ще получи и отплата с отчасти финансиране за помощта с
Обучение на украински санитари
От изявлението на Тагарев стана известно още, че България няма да изпраща медици и санитари в Украйна, само че ще образова украински санитари в симулационния подготвителен център на ВМА.

Обучението е според решението от декември на 48-ото Народно заседание, което одобри оказването на помощ на Украйна. В решението написа, че се разрешава пребиваването на до 60 украински санитари на българска територия за образование.

Тагарев удостовери, че е работил като консултант към украинското министерство на защитата сред 2005 и 2012 година, като е посещавал постоянно Киев по отношение на разнообразни интернационалните формати.

" За тази си работа от украинска страна не съм получил нито една гривна или какъвто и да е паричен еквивалент ", сподели министърът.

Според пророруската партия " Възраждане " обаче работата на Тагарев за Киев съставлява спор на ползи. Българска социалистическа партия също одобри информацията за смущаваща.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР