България няма да се произнесе по предложението на френското председателство,

...
България няма да се произнесе по предложението на френското председателство,
Коментари Харесай

Френското предложение и РСМ: Петков поиска от президента да свика КСНС


България няма да се произнесе по предлагането на френското председателство, преди да има позиция от българския парламент.

Това удостовери министър председателят в оставка Кирил Петков на срещата в Брюксел с водачите на Западните Балкани. Редица европейски ръководители са изразили отчаяние от неналичието на зелена светлина от София.

Нямаше конференция, нито публична декларация след срещата със Западните Балкани. Това се приема като изненадващо след диалози на държавни и държавни ръководители.

Междувременно импровизирано европейски водачи залагат сред 50 и 60% България да смъкна ветото през идните дни.

Източник от съвета пък неофициално описа по какъв начин редица водачи изрично са декларирали, че е извънредно време за преосмисляне на наложителното единогласие по толкоз горещи тематики като разширение на Европейски Съюз.

Очакванията за събаряне на българското несъгласие са били големи, описа министър председателят в оставка Кирил Петков. Той обаче е уведомил сътрудниците си, че няма да има смяна, до момента в който българският парламент не заеме позиция.

„ Видях, че част от условията, които са свързани с френското предложение, са доста сложни за приемане от РСМ, само че това, което мисля, че стана ясно, е че това не са единствено настояванията на София, а би трябвало да станат настояванията на Европа. Успяхме и в това нещо да разбираем аргументите за какво нещата, които желаеме, би трябвало да се случат “, сподели Петков.

По-рано през днешния ден той прикани Румен Радев да свика КСНС допустимо най-бързо.

„ Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци. Аз ще си спазя моето заричане пред българския народ и се надявам да имаме една отворена полемика, тъй като е исторически миг, който не би трябвало да изпускаме. Това предложение е доста хубаво, въпросът е, че би трябвало да се направи по верния метод “, съобщи още Петков.

Разочарование от неналичието на зелена светлина от София сподели и шефът на европейската дипломация Жозеп Борел.

„ Не сме там, където би трябвало да бъдем със Западните Балкани. Днес трябваше да дадем началото на договарянията с Албания и Северна Македония. Не мога да скрия разочарованието си. Моето и допускам разочарованието на доста хора. Трябва да стартираме и към момента има вяра “, съобщи Борел.

„ Причината не е единствено в България, дано кажем истината. България е срам, само че не е единствено тях. Духът на разширението мина от споделена визия на една общественост в похищението на обособени страни членки “, съобщи Еди Рама, министър председател на Албания.

Разширяването на Европейски Съюз е акцент и довечера на срещата на европейските водачи. Очаква се те да дадат статут на страна претендент на Украйна и Молдова. Несъмнено обаче още веднъж ще се приказва за Северна Македония и Албания, защото те имат въпросния статут от години.

И още прогнози от Брюксел - този път за парите, които чакаме по Плана за възобновяване и резистентност. Според Кирил Петков за момента вътрешнополитическите събития забавят осъществяването на обещаните промени. Ако е прекомерно забавянето, може и да загубим парите, счита той.

„ Липсата на работещ парламент би коствало скъпо, само че още по-скъпо би било да ръководи задкулисието “, добави Петков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР