България няма да се присъедини към ново предоговаряне и доставка

...
България няма да се присъедини към ново предоговаряне и доставка
Коментари Харесай

България няма да участва в нови преговори и доставки на ваксини срещу COVID-19

България няма да се причисли към ново предоговаряне и доставка на нови дози ваксини против COVID-19. Това сподели пред публицисти служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев. Първата страна, която поддържа България е Полша, добави той.

„ Република Полша е страната, която първа поддържа България в договарянията за изменение на контракта, подписан сред Европейската комисия и Pfizer/BioNTech за закупуване на ваксини против COVID-19. Позицията ни е безапелационна – няма да се присъединим към ново предоговаряне на доставки за количества ваксини, които авансово знаем, че ще бъдат бракувани. Настояваме страната ни сама да дефинира количеството ваксини, които ще закупуваме, а заплащането да се прави след доставка ", съобщи министърът на опазването на здравето.

Той изясни, че става въпрос за количества, за които от в този момент е ясно, че ще подлежат на бракуване. Само през актуалната година България би трябвало да бракува близо 3 млн. дози, а настрана от тях други 650 хиляди дози са със период на валидност януари-февруари 2024 година

„ В момента се вършат опити за предоговаряне с въвеждане на такси, които ние би трябвало да платим – за ваксини, които изобщо няма да бъдат създадени. Европейската комисия назовава тази такса еластичност, а в действителност приказваме за разходването на голям финансов запас. И България, и Полша изрично няма да подпишат документ с подобен текст “, беше безапелационен доктор Меджидиев.

България и Полша ще изпратят до ръководителя на Европейската комисия госпожа Урсула фон дер Лайен писмо, съдържащо позицията и оферти за работещи решения от страна на двете страни по отношение на проблема.

„ Обсъдихме две общи начинания, едната от които е точно взаимното писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а другата е изпращането на отворено писмо – зов за взаимност до акционерите в Pfizer/BioNTech, с апел да бъдат взети под внимание както публичното здраве, по този начин и настоящата обстановка, в която България и Полша се намират – изменена епидемиологична конюнктура и спомагателна натовареност на здравните ни системи в подтекста на войната в Украйна. По този метод бихме желали да призовем Европейската комисия и Pfizer/BioNTech за възобновяване на договарянията по изменение на контракта “, съобщи министърът на опазването на здравето на Р Полша Адам Ниеджиелски.

Здравният министър на Р Полша благодари на доктор Асен Меджидиев за поканата и опцията за задълбочаване на двустранните връзки в областта на опазването на здравето.

Той уточни още, че България и Полша се намират пред сходни провокации както по повод доставките на ваксини против COVID-19, по този начин и по отношение на дигитализацията на процесите в опазването на здравето и дефицита на фрагменти в системата. В тази връзка предстоят експертни визити – обмяна на опит сред двете страни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР