България няма да се откаже от предоговаряне на Плана за

...
България няма да се откаже от предоговаряне на Плана за
Коментари Харесай

Христов: Трудно ще бъде предоговарянето на ПВУ, но няма да се откажем

България няма да се откаже от предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност с Европейската комисия, само че процесът ще е тежък.

Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов в Брюксел след съвещанието на енергийните министри.

Срещнахме твърдо мнение, че няма да елементарно да предоговорим Плана поради категоричността, с която предходното постоянно държавно управление е подписало документа, изясни Христов.

Според него една от пречките е задължението за понижаване на излъчванията с 40% от въглищните електроцентрали. Това е основното, което би трябвало да предоговорим, защото и анализите демонстрираха, че за нас това е неизпълнимо, уточни енергийният министър.
 Росен Христов не дава ТЕЦ-овете, печелят повече от ПВУ
Росен Христов не дава ТЕЦ-овете, печелят повече от ПВУ

Няма да затваряме топлоцентралите

Трябва да покажем други възможности за процентното понижаване на излъчванията въглероден диоксид, в случай че страната не е подготвена да затвори въглищните централи, разясни Христов.

По думите му би трябвало да убедим Европейска комисия, че имаме стартирали стратегии и заслужаваме да ни дадат опция да наваксаме.  След 3 седмици е планувана последваща среща, на която да се посочат и ясни стъпки.

" Това, което следва в идващите 3 седмици е - договаряния със синдикати, локални общности, т.е. всички съответни планове да се подпишат в границите на съглашения, меморандуми. Тоест неща, които да имат тежест пред Европейска комисия ", разяснява енергийният министър.

Втората тематика, която разяснява Христов, бе скъпата цена на нагнетения в Чирен газ.   " Очакваме противоположна връзка дали има вид за интегриран метод с останалите страни ", сподели енергийният министър. Той уточни, че дружно с сътрудниците му са коментирали още продължаването на ограниченията за понижаване потреблението на газ.

" Подкрепихме метода, само че изтъкнахме, че би трябвало да се фокусираме върху диверсифициране на доставките, тъй като няма по какъв начин до безспир да се понижава потреблението и това беше признато с схващане ", добави Христов.
 В Брюксел Христов ще желае отплата за скъпия газ в Чирен
В Брюксел Христов ще желае отплата за скъпия газ в Чирен

Въпросът е значим както за компаниите, по този начин и за потребителите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР