България няма да подкрепи идеята да се спре издаването на

...
България няма да подкрепи идеята да се спре издаването на
Коментари Харесай

България не подкрепя ембарго върху руските визи за ЕС

България няма да поддържа концепцията да се спре издаването на визи за съветски жители за влизане на територията на Европейския съюз. Това стана ясно от думите на зам.министър Костадин Коджабашев. 

На идния неофициален съвет - формат външни министри, което ще се организира в Прага, ще се разисква предлагането на Чешкото председателство за прекратяване на споразуменията за улеснение на визи, подписано сред Руската федерация и Европейски Съюз. България ще поддържа този тип прекратяване на съглашението, което касае само улеснението при издаването на визи, само че не и цялостната възбрана.

По отношение на цялостното унищожаване на визи за съветски жители и съветски туристи, този въпрос не е на дневен ред, уточни Коджабашев.

В Прага от българска страна ще взе участие зам.-министър на Министерство на външните работи Велислава Петрова. На нея ще се разисква тематиките " Африкански съюз - Европейски Съюз ", както и съветската експанзия против Украйна.

На брифинга стана ясно, че България е взела участие на втората среща на Кримската платформа онлайн.

Външният министър Николай Милков е дал поддръжка за запазване на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна - в цялостните й граници и териториални води и поддържа всички интернационалните старания за слагане на завършек на войната.

Припомняме, Чешката република, която сега е ротационен ръководител на Европейски Съюз, в петък подкрепи предлагането за визова възбрана за целия Европейски Съюз за съветски жители.

Дания, Литва и Естония към този момент са измежду страните, които оповестиха, че поддържат визови ограничавания за руснаците, а Финландия към този момент разгласи, че ще намали с 80% - 90% броя на шенгенските визи, издавани на съветски туристи. Eстония също вкара ограничавания, като министър председателят Кая Калас съобщи: " Спрете да издавате туристически визи на руснаци. Посещението в Европа е привилегия, а не човешко право. "

Полша съобщи, че също обмисля ограничения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР