България няма алтернативи за достигане на нормите, които в ЕС

...
България няма алтернативи за достигане на нормите, които в ЕС
Коментари Харесай

Богомил Манчев: България няма алтернатива на ядрената енергетика

България няма други възможности за постигане на нормите, които в Европейски Съюз са сложени до 2030 година - да се доближи понижение с 50% на въглеродните излъчвания, а до 2050 година да се доближи до нулеви излъчвания.Това съобщи в студиото на Още от деня на Българска национална телевизия ръководителят на БУЛАТОМ Богомил Манчев. Той разяснява тематиката за опциите пред българската енергетика, след визитата на американските енергийни специалисти у нас.

Половината от електрическата енергия си България получава от локални въглища с високо пепелно и сярно наличие и ниска калоричност. Според Манчев в средносрочен проект единствената опция е изграждане на още една атомна централа. След визитата на американските специалисти по енергетика, се чакат рекомендации от тяхна страна, само че няма по какъв начин да чакаме генерални решения и изводи, разяснява още Манчев.

Неудачен образец за различно решение на казуса с излъчванията, са Германия и Австрия, тъй като Германия конфигурира големи мощности на възобновимите източници като вятър и слънце " 64 000 мегавата от вятър и 28 000 мегавата от слънце ", разясни Манчев. Те обаче са нараснали нездравословните излъчвания вместо да ги понижат, а цената на електрическата енергия е била вдигната от 196 евро за мегаватчас на 310 евро. У нас тази сума е 85 евро. Засега нямаме друга базова сила, която да работи 24 часа и да се контролира от индивида с изключение на атомната, добави Манчев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР