България Нинова: Мегахолдингът за ВиК няма да реши проблемите 400

...
България Нинова: Мегахолдингът за ВиК няма да реши проблемите 400
Коментари Харесай

Нинова: Мегахолдингът за ВиК няма да реши проблемите

България Нинова: Мегахолдингът за ВиК няма да реши проблемите 400 язовира в страната са изправени пред рецесия, над 100 са с неуточнен притежател, акцентира водачът на Българска социалистическа партия  Василена Василева 21 януари 2020, 09:10  Нинова: Мегахолдингът за ВиК няма да реши проблемите
Нинова: Мегахолдингът за ВиК няма да реши проблемите
 Чака ни малко захлаждане, само че снегът е мираж
Чака ни малко захлаждане, само че снегът е мираж
 Болните от грип се усилват - в кои общини оповестиха зараза
Болните от грип се усилват - в кои общини оповестиха зараза
 Откриха мъртвец на мъж в напоителен канал в Пазарджишко
Откриха мъртвец на мъж в напоителен канал в Пазарджишко
 Италианският отпадък на бургаското пристанище не е рисков
Италианският отпадък на бургаското пристанище не е рисков
 Може ли и София да остане без вода
Може ли и София да остане без вода
 Отложиха делото против Митьо Очите
Отложиха делото против Митьо Очите
 Емил Караниколов: В язовир „ Студена ” има вода за 33 дни
Емил Караниколов: В язовир „ Студена ” има вода за 33 дни

роблемът с водата не е единствено в Перник. Той е народен. И се дължи на некомпетентното ръководство на бранша. Това съобщи пред Нова тв водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

"Колкото и необичайно да ви прозвучи, почитам позицията на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която даде обещание да поддържа единствено решение, даващо 100% гаранция за софиянци. Една рецесия в действителност не може да се потушава с друга рецесия ", добави още Нинова.

Новият ВиК ходинг

"Решението за основаването на мегахолдинга, който да сплоти всички ВиК сдружения, е взето в спешна обстановка и наподобява малко паническо. Тази конструкция ще обхване 50-60% от язовирите, които са с национално присъединяване. Тоест, огромни ВиК сдружения остават отвън него, а това не взема решение казуса ", означи водачът на социалистите.

Борисов подреди незабавни законодателни промени

"Този 1 милиард, който се отпуска за неговото финансиране, какви калкулации аргументират 1 милиард? Няма експертиза защо ще отидат тези пари. Този милиард го няма очакван и в бюджета, от кое място ще дойдат парите, ще има ли актуализация ", попита още Нинова.

Тя разяснява, че 400 язовира в страната за изправени пред рецесия, а над 100 са с неуточнен притежател.

Четвърти избор на съмнение, Движение за права и свободи не го подписа, ГЕРБ не има вяра да мине

Може ли и София да остане без вода

"Общинските съветници се бяха събрали през вчерашния ден в СОС без нито един документ и без нито едно пресмятане. И взеха решение да подават вода към Перник. Как, въз основата на какво се взимат тези решения?, попита още Нинова.

Утре, в централата на партията на Българска социалистическа партия били поканени всички хидроинженери, специалисти и експерти, строили водните уреди и прилежащата им конструкция, с цел да се търси експертно решение на рецесията в Перник.

Емил Караниколов: В язовир „ Студена” има вода за 33 дни

Каква ще бъде ориста на Перник?

"В момента е доста значимо политиците да се опрем на експертиза, с цел да не стане по-лошо. В претекстовете си за вота на съмнение към държавното управление, от Българска социалистическа партия предлагаме алтернативата. Но наложително би трябвало да чуем тези, строили преди време оборудванията, защото се породиха значително подозрения - ще издържи ли бент. Бели Искър? Ако се наложи, ще би трябвало да се направи ремонт на стената ", означи Нинова.

И добави, че откакто към този момент 10 години ГЕРБ държали цялата власт в ръцете си, то било несериозно да трансферират отговорността на социалистите единствено заради обстоятелството, че в миналото в далечното минало управлявали миньорския град.

Водната рецесия в Перник - за какво не бяха взети ограничения в точния момент

"Това към този момент не върви. Кой от предишното е отговорен за откритите боклуци в Бургас, Варна и останалите градове в страната? ", риторично потита тя.

Нинова посочи, че за 10 години цената на водата е увеличена 300 пъти. Според нея карцерът на Нено Димов е ход за потушаване на напрежението.

"Целта на вота е да намерим логичен диалог за решение на казуса. Вотът към този момент има своя смисъл. Вече дава резултат. Без него държавното управление нямаше да предприеме всички тези ограничения, които към този момент са факт ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Вчера Българска социалистическа партия внесе четвъртия избор на съмнение против кабинета "Борисов " 3. Мотивите са свързани с "Провал в политиката на околната среда и водите ", като главните акценти са рецесията с водата в Перник и мръсният въздух. Според Нинова неуспехът на Борисов е освен вътрешен, а и на европейско равнище.

За да мине вотът на съмнение, за него би трябвало да са дали своят вот повече от половината от всички народни представители. Ако той бъде отритнат, ново предложение не може да бъде направено в идващите 6 месеца.

Левицата организира спор с АБВ и "Движение 21 ". Очаква се отговор и от "Демократична България ". От Движение за права и свободи, макар, че показаха поддръжка за претекстовете, които дадоха обещание да добавят по време на дебатите в залата, не се подписаха.

Управляващите от своя страна не закъсняха с отговора си към изказването на опозицията и изрично обявиха, че обединението е постоянна.

По време на съвещанието на отрасловата комисия в Столична общината кметът на Перник Станислав Владимиров изрази терзанието си, че плановете от ВиК сдружението са, че градът разполага с питейна вода от язовир "Студена " единствено за още няколко месеца. В момента размерът му бил в сериозния си най-малко, защото през януари, февруари и март протокът бил доста невисок.

Ако замръзнат притоците към бент. "Студена ", вода ще има единствено за 32 дни, пък сподели икономическият министър Емил Караноколов.

Новият екоминистър Емил Димитров пък бе безапелационен, че водата, която ще се подаде от София, обезпечено няма да бъде софийска вода. Язовир "Белмекен " щял да се употребява единствено като камера.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР