България никога не се е намесвала активно в спора за

...
България никога не се е намесвала активно в спора за
Коментари Харесай

Каракачанов спокоен за договора между Македония и Гърция

България в никакъв случай не се е намесвала интензивно в разногласието за името на Македония. Това съобщи водачът на Вътрешна македонска революционна организация и боен министър Красимир Каракачанов пред bTV.

" Ние сме признали страната с това име, признали сме и македонския език. Имали сме искания към плячкосване на историята ни. Нищо не ме тормози в договоря сред Македония и Гърция ", акцентира той.

Този контракт нанасял пагубен удар върху антиквизацията на югозападната ни съседка.
" Не считам, че с утрешния автограф разногласието е завършил ", пояснява военният министър.

Има сериозна съпротива в Македония против контракта. Той влизал в действие след референдум в Македония и утвърждение на Народното събрание.

До влизането му в действие пък в Гърция ще има избори.

" Този контракт към момента не е действителност ", акцентира патриотът.

По думите му няма нищо притеснително за България.
Името Северна Македония не отваря порти за териториални искания към нас.

Македония би трябвало да тръгне към своя път към Европа и доближаване със своите съседи, разяснява още Каракачанов. Иначе тя била обречена на изолираност.

Припомняме, Атина и Скопие исторически се споразумяха за ново име на Македония. Преговорите сред министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заерв дадоха резултат и двете страни в многогодишния спор се съгласиха новото име не БЮРМ да бъде Република Северна Македония.

Опозицията в Гърция обаче реагира отрицателно на съглашението. Същото стана и в Македония. Президентът на страната Георге Иванов се разгласи срещу взетото решение и отхвърли да се подпише под договорката.

Отказът на Иванов стана причина министър председателят Борисов и външният министър Захариева да откажат среща с президента на Македония, който беше на аудиенция у нас на 14 юни, четвъртък.
Това от своя страна провокира отрицателни мнения в обществото. По-късно Борисов съобщи, че " щеше да е изменничество, в случай че през днешния ден в София бях посрещнал македонския президент с фанфари ". По думите му Зоран Заев и Алексис Ципрас били извънредно храбри държавници и с постъпка си Борисов желал да покаже отношение към тях.

Президентът на Македония Георге Иванов пък съобщи, че позицията му по отношение на съглашението е персонална. Той отказал да го подпише, тъй като виждал документа за първи път и не бил включен в него.

Граждани и на двете страни стачкуват против решението.

Очаква се съглашението сред ще бъде подписано на 17 юни, неделя.

В България съглашението за името на Македония бе признато добре. От външно министерство оповестиха, че България приветства съглашението за името Северна Македония.

Вътрешна македонска революционна организация също се оповестиха в поддръжка и акцентираха, че се надяват решението да е трайно и да отвори пътя на Република Македония към Европейски Съюз и НАТО.

От Българска социалистическа партия пък желаеха гаранции, че югозападната ни съседка няма да има териториални или исторически искания към нас с новото име Северна Македония.
От АБВ се изрекоха отрицателно. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР