България никога не е отстъпвала бойното дежурство по еър полисинга“

...
България никога не е отстъпвала бойното дежурство по еър полисинга“
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Първите самолети F-16 Block 70 идват през 2025 г.

България в никакъв случай не е отстъпвала бойното дежурство по „ еър полисинга “ си. До края на годината той ще се реализира с МиГ-29. Това заяви служебният министър на защитата Димитър Стоянов, представен от Българска телеграфна агенция.

„ До месец юли т.г. ще продължи ремонтът на пистата в авиобазата „ Граф Игнатиево “ “, сподели министър Стоянов, който на място инспектира ремонтите в авиобазата и взе участие в съвещание на работната група за съгласуване на инфраструктурните планове, по отношение на придобиване и употреба на аероплан F-16, Block 70 от Съединени американски щати.

След реконструкцията на полосата в авиобазата ще се върнат бойните и учебно-бойните самолети от състава ѝ – МиГ-29 и L-39 ZA, които сега са пребазирани на Летище Пловдив.

На пистата на авиобаза „ Граф Игнатиево ” се реализират пет разнообразни плана, с цел да може да бъде основан американския изтребител Ф-16. Единият план е за удължение на пистата, която сега е 2536 метра, а ще стане 3090 метра. Останалите планове са за създаване или уголемение на разнообразни площадки, за зареждане на самолетните системи, за предпазване на гориво и за кацане и политане на товарни самолети, реконструкции на пътеки за рулиране. Предстоят корекции на ВиК инсталациите, както и на осветлението на пистата. По тези обекти няма закъснение, материалите са поръчани и единствено минусовите температури могат да забавят работата, разясниха тематиката компаниите реализатори.

Самолетът F-16 Block 70, беше избран за главен военен аероплан на българските военновъздушни сили, още през декември 2018 година, а договорът бе подписан през август 2019 година, напомни министър Стоянов. По думите му, от утвърждението на плана до 2022 година няма открита строителна площадка, която да промени техническите данни, с цел да може този аероплан да рулира на пистата и да бъде воден от РВД.

„ Ремонтите започнаха през октомври 2021 година. Към момента има подписани 36 контракта, като всички са с непосредствено възлагане и със 100% предплатено заплащане – общо 202 млн. лв.. През 2019 година стана ясно, че сумата, нужна, да се трансформира авиобазата, е над 300 млн. лв., означи Стоянов.

„ През октомври предходната година в авиобазата са открити 16 строителни площадки, от които три – служебно. Това значи, че са открити без наличието на изпълнителя и договорът ще бъде преустановен, изясни министърът. Той даде за образец контракт, който в началото е бил за 300 хиляди лв., предплатено платени, а предоставената сметка след проектирането е за 10 млн. лв. ”, сподели Димитър Стоянов. Той посочи, че при възлагане на поръчките, МО дават сума от 30 % предплатено заплащане, за предпочитане с банкова гаранция. Ако има закъснение, би трябвало военната прокуратура да откри виновността, сподели Стоянов в отговор на въпрос.

Очакванията на военния министър са до края на 2024 година авиобазата „ Граф Игнатиево “ да има документ от американска страна. „ Приеменето на първите изтребителите F-16 е запланувано за началото на 2025 година “.

Цялостната рационализация на летище „ Граф Игнатиево “ за придобиване и употреба на самолета F-16 Block 70 съдържа 47 обособени строителни обекта.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР