България Нено Димов: Санкции за общините, които не изпълнят целите

...
България Нено Димов: Санкции за общините, които не изпълнят целите
Коментари Харесай

Нено Димов: Санкции за общините, които не изпълнят целите за чист въздух

България Нено Димов: Санкции за общините, които не изпълнят задачите за чист въздух Министърът означи, че в София има постоянно възстановяване на качеството на въздуха през последните седем години 15 декември 2019, 17:51  Нено Димов: Санкции за общините, които не изпълнят задачите за чист въздух
Нено Димов: Санкции за общините, които не изпълнят задачите за чист въздух
 Какво е положението на детето, блъснато от кола на НСО
Какво е положението на детето, блъснато от кола на НСО
 До 10 пъти по-евтини такси за преводи в чужбина
До 10 пъти по-евтини такси за преводи в чужбина
 Как се пести от сметките за ток през зимата
Как се пести от сметките за ток през зимата
 Жена твърди, че е потърпевша при случай на спирка
Жена твърди, че е потърпевша при случай на спирка
 Топло предколедно време, температури до 18°
Топло предколедно време, температури до 18°
 Вижте ужасяващата история на Диана
Вижте ужасяващата история на Диана
 Момче умъртви друго с нож в Шумен
Момче умъртви друго с нож в Шумен

ко в 3-годишен период общините не изпълнят заложените цели във връзка с чистотата на въздуха, те подлежат на наказания.

Това съобщи в предаването "Неделята на NOVA " министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той означи, че в София има постоянно възстановяване на качеството на въздуха през последните седем години. Димов акцентира, че жителите на столицата са доста по-чувствителни на тази тематика, тъй като живеят по-добре.

Според министъра локалните управляващи би трябвало "сами да провеждат метода, по който да управляват с какво се отопляват семействата ". Коментарът му бе във връзка предлагането за инкриминиране на горенето на боклуци.

Европейска комисия: Въздухът в София е рисков за вашето здраве

Нено Димов разяснява и новината за хванатия отпадък от Италия, за който се допуска, че е бил предопределен за изгаряне у нас.

"В Министерство на околната среда и водите няма постъпило искане, нито издадено позволение за внасяне на отпадък от Италия ", съобщи министърът. И акцентира, че България е една от страните, които горят минимум горива, получени от боклуци и единствената, въвела ограничаване за импорт.

Пътува ли италиански отпадък за България

"Ние нямаме пълномощия да постановяваме воден режим. ВиК пък не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва. За това би трябвало да знаят общинските власти”. Това сподели министър Димов по тематиката с безводието в Перник.

Той означи, че "Студена " е единственият язовир, при който "екологичният отток се пуска след обезпечаването на вода за питейно-битови потребности ".

Димов е безапелационен, че не се тормози от почналото следствие на Спецпрокуратурата по проблема. Казва още, че е подготвен да поеме отговорност, в случай че такава му бъде потърсена.

На въпрос за стабилността на държавното управление министърът съобщи, че най-ясно за това приказва безапелационното приемане на бюджета за идната година.

Euronews: В България въздухът е смъртоносен

След срещата на върха на на Организация на обединените нации за изменението на климата в Мадрид в България се възобнови дебатът за методите за възстановяване на личната енергетика, написа Euronews, представен от "Фокус ".

Българският въздух се счита за най-мръсния в Европейския съюз, а въздухът в София се смята за най-мръсния от европейските столици. През зимата наличието на нездравословни субстанции във въздуха на града може да надвиши 20 пъти безвредното равнище.

Чист ли е въздухът, който дишаме

В покрайнините печките към момента се употребяват за отопляване. В печките се поставят дърва или евтини нискокачествени въглища. В тези региони няма газ или централно отопление. Тук хората не са чували за слънчеви панели- а и слънцето надали ще пробие през плътната мъгла.

Властите на страната и града се пробват да вкарат други възможности, само че тези стратегии се извършват доста постепенно, преди всичко поради стопански аргументи.

"До края на годината в 150 здания ще бъдат поставени филтри. 6000 души се съгласиха да вземат участие в стратегия за прекосяване към печки на дървени пелети. Програмата ще стартира през януари ", сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.

За множеството семейства, които употребяват печки, алтернативата е доста скъпа. Те не могат да се оправят без помощ. Но в цялата страна смяната не завършва със промяната на печки.

"Дори цялостният преход на централно или електрическо отопление няма да бъде "чисто " решение. Около половината от българската енергетика се създава от централи, работещи с въглища. Те мощно замърсяват въздуха и не дават отговор на стандартите на Европейски Съюз. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР