България не влезе в Шенген, тъй като не опазвала добре

...
България не влезе в Шенген, тъй като не опазвала добре
Коментари Харесай

Митничари натрупали милиони днес се изявяват като успешни бизнесмени

България не влезе в Шенген, защото не опазвала добре външните граници на Евросъюза, аргументираха се от Австрия и Нидерландия.

Сега упреците са, че пускаме мигранти, до момента в който преди години оборотният бизнес бяха контрабандните канали.

Каквото и да споделят, най-печеливши бяха политическите партии. В тези години, а май и до момента, действа стройна система, над която е разтворен чадър от политически кръгове, включително шефове на равнище министерства. Под тях са силови структури като поръчител и инспектор, и най-после идват непосредствените реализатори – контрабандисти и митничари.

Запознати издават, че за всеки граничен пункт има координатор и отговорници, чрез които се покриват всички смени през денонощието. Събраните от промените пари потеглят към столицата и потъват в партийните каси и офшорните сметки на елита във властта. За мащаба на това финансиране дава визия образец от неособено огромния пункт „ Гюешево “. По данни на ГДБОП преди години на седмица чиновници от там са отчитали по над 50 000 $, освен това единствено от висаджийските контрабандни канали, които текат през този сектор от българо-македонската граница. 

Каналите през Русе пък при започване на века се следят персонално от личност, която и до момента е на висок партиен пост. Тогава през там минавали огромни канали за алкохол, компактдискове, а и от там е най-силният поток на крадени коли. Според мълвата причина за това е връзката на въпросния господин с автомафията, на която той е юрист, преди да се запъти към столицата първо като почитан полицейски шеф, а по-късно и като партиен необут.

На Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Аерогара-София “ целите са други – с изключение на скъпи колета и товари, от там се извеждат заможни чужденци незаконно в чужбина. За някогашен началник на пункта се твърди, че разполага с 500 подправени български паспорта, които със знанието на настойниците му (хора от високите етажи на властта), са предоставяни на платежоспособни араби, запътили се към Западна Европа, Съединени американски щати и Канада.
От сходни канали и противозаконни занимания митнически шефове, както и елементарни чиновници, стават приказно богати. На седмица от този канал са изкарвани по над 40-50 хиляди $ преди 10-15 години.

Един от тези хора е Марио Минев, който се появява на границата още в края на 80-те години като протеже на Елка Владова, която по това време е зам.-шеф на Агенция „ Митници “. Уволнен е с огромна тъга през 2006 година Той от дълго време се е трансформирал в име легенда в Петрич, откакто дружно с семейството му имат най-скъпите парцели в центъра на южния град, плюс първокласни хотели по Черноморието и здравни центрове.

Когато Коце Маца бива подгонен от полицейските служби по света, с парцелите му се разпорежда точно опитния му съгражданин Марио Минев. 
И до момента в който слуховете го свързват със Съюз на демократичните сили и даже го назовават „ касичката “ на Иван Костов, брачната половинка на Минев – Величка, преди години става консултант в община Петрич от листата на Съюза на комунистите. Истината е, че огромна част от контрабандните канали на Иван Костов не престават да работят и до през днешния ден. Сменят се единствено служителите, затварящи си очите и политиците, прибиращи лъвския къс.

Повече от любопитна е и кариерата на Иван Цанев – някогашен шеф на Регионалната митническа дирекция в Бургас, който управлява и провежда канала с турски артикули през Малко Търново. Той е обвързван с всемогъщия по това време митнически началник Асен Асенов. 
След като е разкаран от системата, компанията му „ Теови-2002 “ е с предмет на активност митническо ходатайство и посланичество при покупко-продажби за импорт и експорт на артикули. 

Първото, което прави Цанев е да вложи спестените си „ от закуски “ пари в закупуването на камиони, с които подхваща търговия на едро. Завързва бизнес с продажба най-вече на облекла и обувки, импорт от Турция. По неведоми пътища открива няколко компании в Полша, към които да изпраща турските артикули. Оказва се, че зад това се крие огромна скица за източване на Данък добавена стойност. Ревизия на Национална агенция за приходите открива, че компанията му си е икономисала заплащането на над 2.7 млн. лева Данък добавена стойност. В издадения през ноември 2019 година инспекционен акт е маркирано, че компанията е част от интернационална верига за данъчни измами.
Ревизионният акт бива доказан от две правосъдни инстанции, само че Цанев по този начин и не връща източеното Данък добавена стойност. Към днешна дата дължимото Данък добавена стойност надвишава 16 млн. лева. 

Разбира се описът е прекомерно дълъг, а далаверите безкрайни.
Източник: Уикенд 



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР