България не успя да бие Франция в София, въпреки че

...
България не успя да бие Франция в София, въпреки че
Коментари Харесай

„Господин Фут, вие сте копеле!“

„ България не съумя да бие Франция в София, макар че беше „ хванала “ съдията “, по този начин кукуригат „ петлите “ след международната подготовка на 9 октомври 1976-а. С французите тогава се борим за място на Мондиала в Аржентина-78. По-късно и от нашия лагер изтича информация, че от футболната ни централа са взели ограничения за комфорта на шотландския арбитър Йън Фут и помощниците му. Как съответно, никой не споделя, само че за първи път след 36 години от дуела, някои от играчите ни признават – усетили са реферско рамо на терена. Нещо повече – британецът даже се престарава. Още при първата офанзива двама от българите повалят френския вратар Доминик Баратели. А Фут се прави на ощипан и гледа като именития артист Луи де Фюнес на кръстовище във френска комедия.

„ Две минути по-късно Христо Бонев прояви невиждана експанзия против вратаря, само че реферът се задоволи единствено с фаул – написа за мача авторитетното издание „ Франс футбол ”. – Още тогава се разбра, че арбитърът ни готви нещо неприятно. “

 „ Господин Фут, вие сте копеле! “

Малко преди почивката обаче Франция води с два гола задатък, вкарани от Мишел Платини и Бернар Лакомб. Но Бонев понижава след добре изпълнен директен свободен удар. В 68-ата минута арбитърът не дава чиста дузпа за Франция, когато вратарят ни Тодор Кръстев събаря Платини.
Окуражени, българските футболисти ускоряват огъня и Павел Панов изравнява – 2:2. Критичният миг настава в 88-ата минута, когато Бонев с топка в краката нахлува в тяхното наказателно поле сред двама съперници. Попаднал в „ сандвич ”, Зума не пропуща да се възползва с рухване в точния миг. Дузпа за България!

Възмутен, коментаторът на френската телевизия „ Антен 2 “ Тиери Ролан подпалва невъобразим скандал в ефира.

„ Мосю Фут, вие сте копеле! “, изревава шпикерът в ефир.

Французите стачкуват бурно, а дузпата не се извършва близо 2 минути. Дълго време в наказателното поле няма никой от нашите, защото всички се крият и никой не посмява да поеме отговорността.

„ Войн Войнов и Павел Панов бяха избрани да бият дузпата, а не Бонев – признава по-късно Чавдар Цветков, легенда на „ Славия “. – За този мач бяхме „ хванали “ толкоз крепко преди мача шотландския арбитър Фут, че индивидът единствено дето самичък не вкара топката във френската мрежа. Спомням си оня пробив за дузпата на Зума. По-късно Бонев ми призна „ Стигнах до пеналта и там просто се свлякох от отмалялост “. Шотландецът обаче наду свирката и ни подари дузпата. Треньорът Христо Младенов ни беше споделил, че в случай че има такава, я извършва Панов, а втори по ред е Войнов. Зума след това ми описа: „ Нямаше кой да бие, с изключение на мен. Войната беше се скрил в пясъка за дълъг скок и ми сподели: „ Бона няма да стана, в случай че искаш – убий ме “. Отивам към Павката и той трепери – не може. “ Така се заех с дузпата, само че пропуснах и изтървахме успеха над Франция. “

И до ден сегашен Войнов съжалява, че не се нагърбил с осъществяването.

„ Признавам си, хвана ме шубе – сподели другояче сърцатият нападател. – И Бонев като капитан пое риска. И до през днешния ден си мисля, че в случай че не се бях уплашил, щях да вкарам гол. “

Какво се случи при дузпата? Бонев стреля по земята в десния ъгъл, Баратели скача в другата посока, само че топката излиза в навън.

„ Като застанах зад топката, вратата ми се видя дребна като кибритена кутия “, доверява по-късно Зума.

 „ Господин Фут, вие сте копеле! “

След пропуща френският коментатор продължава да кълне в ефир.

„ Господин Фут, вие не би трябвало да излизате от пандиза, тъй като сте нарушител от класа! “.

Мачът завършва 2:2, а по-късно изпуснатата победа се оказва съдбовна за класирането ни на международното Аржентина-78. Сега, съвсем 41 години по-късно, обстановката в групата е друга за нас. А съдията е испанец. Но… още веднъж е октомври и отново сме против Франция на националния стадион „ Васил Левски “. Така че… напред „ лъвове “!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР