България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна

...
България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна
Коментари Харесай

Радев от Брюксел: Ангажираме се само със снаряди за наши партньори, не за Украйна

България не взе участие в взаимната доставка на снаряди за Украйна дружно с други девет страни от Европейски Съюз, съобщи президентът Румен Радев в Брюксел, където съставлява България на съвещанието на Европейския съвет.

„ България ще уголемява потенциала на своята отбранителна промишленост, с цел да попълня своите резервира, да оказва помощ на другите страни -членки да попълнят своите ресурси, тъй като ние имаме по-голям потенциал от редуца страни. Ако те изискат от нас, тогава ще влезем в отношение и тогава ще забележим по какъв начин ние можем да има помогнем “, обясни президентът.

Подчета, че другите страни били Испания, Италия, Дания, Полша, Австрия, Литва, Латвия и други.

Принципът бил върховен, единствено 17 страни плюс Норвегия са сключили това съглашение за обща доставка като България не е измежду тях.

„ Ангажираме се единствено със снаряди, които могат да отидат при наши сътрудници, в случай че те изискат това. Но не и с Украйна “, сподели Радев.

По думите му дружно с Европейската комисия ще се работи за това да има повече вложения в нашата военно-отбранителна промишленост, с цел да има повече потенциал и по-модерни производства.

Радев се похвали, че получаваме все по-голяма поддръжка за Шенген като било изцяло допустимо страната ни да бъде призната през октомври тази година, в случай че извърши всички значими стъпки и направи нужните законодателни промени. Той акцентира, че се водят диалози с нидерландския министър председател Марк Рюте, австрийският канцлер Нехамер, с Европейска комисия и със Съвета.

България не се е отказала от Планът за обективен преход, съобщи президентът.   

„ България не се е отказала от Планът за обективен преход. Това е някакво неразбирателство с еврокомисаря по доближаване и промени Елиза Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено “, изясни още президентът Радев в отговор на журналистически въпрос.

По думите му България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим проектите, съгласувани с трите значими области - Стара Загора, Кюстендил и Перник.

„ Разбира се, че ще ги предоставим “, ангажира се Радев.

По тематиката с миграцията той изясни, че страната ни е предложила у нас да се сътвори интернационална оперативна група за битка с незаконния трафик.

„ На 14 март бе признат нов стратегически метод за запазване на външните граници на Съюза и ще бъдат вложени 600 милиона евро за техническа помощ. Първи приоритет е българо-турската граница. Министерство на вътрешните работи към този момент интензивно договаря параметрите на помощта и идващия месец тя стартира “.

Радев дефинира решението на управляващите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля като израз на изтощение и суматоха.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР