България не трябваше да се съгласява на въздушен и воден

...
България не трябваше да се съгласява на въздушен и воден
Коментари Харесай

Йончева за Шенген: Трябваше да искаме всичко или нищо

България не трябваше да се съгласява на въздушен и воден Шенген, не трябваше да играем на картата на вътрешен PR, че сме постигнали нещо, а трябваше да желаеме всичко или нищо. Toва съобщи в отговор на въпрос на News.bg евродепутатът Елена Йончева пред публицисти за това дали по какъв начин България ще може да убеди Австрия и другите страни, с цел да може да получим съответна дата за присъединението ни в Шенген и по суша през 2024 година

Коментарът си тя направи, откакто взе участие във конгрес на тематика " Мир, сигурност и опълчване на терора и проведената престъпност през днешния ден ", проведен от Международния институт за сигурност и съдействие.

Тя изясни, че всички се надяват през 2024 година да получим дата за сухопътния Шенген, само че към момента няма съответна такава. Присъединяването на България в сухопътните граници на Шенген ще е доста значимо както за развиването на бизнеса, по този начин и за стопанската система, уточни Йончева.

Елена Йончева добави, че в идната година може да се окаже, че би трябвало да убедим освен Австрия, а и още някоя страна. Самият Шенген не работи пълноценно сега, защото Австрия е затворила няколко КПП-та с Германия, разяснява евродепутатът. Тя посочи, че мигрантският поток се усилва и това не е доста добра среда за диалози за присъединението на страната ни и е сухопътния Шенген. Важно е да бъдем дружно с Румъния, с цел да реализираме триумф за Шенген, акцентира Йончева.

Запитана от News.bg дали европейските избори през лятото ще бъдат самобитен вододел за водене на договаряния за допускането ни и в сухопътен Шенген, Йончева разяснява, че политическата обстановка в Австрия няма да е тази, която всички предричат за идващите европейски избори. Единственото, което би било победа за България ще е влизане в пълноправно участие в Шенгенското пространство, сподели още евродепутатът.

Tя добави, че новият пакт за миграция на Европейския парламент ще отстрани дъблинското съглашение и ще е доста по-справедлив за България и за страните, които се намират на външната граница на Европейския съюз. Идеята е незаконните мигранти да не натоварват българските граници и системи, а да отиват към другите страни от Европейски Съюз. Ще има механизъм за връщането им към трети страни и явен механизъм по какъв начин ще бъдат оценени незаконните мигранти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР