България не трябва да допуска натиск. Българската страна трябва да

...
България не трябва да допуска натиск. Българската страна трябва да
Коментари Харесай

Ангел Димитров: Не трябва да допускаме натиск, а да демонстрираме увереност

България не би трябвало да позволява напън. Българската страна би трябвало да показва убеденост в своята позиция, своите причини и без значение от това дали някой ги приема, ние би трябвало да ги отстояваме. Точно по тази причина не би трябвало да позволяваме да има напън.

Това съобщи проф. Ангел Димитров, ръководител на Смесената българо-македонска историческа комисия пред БГНЕС.

Ако ние в действителност сме уверени в своята позиция, ние би трябвало да я отстояваме не просто със сигурността, че позицията ни е по-правилната позиция. С познаването на дълбочината на проблемите и предвиждането на последствията, в сравнение с позицията на хора, които гледат на нещата конюнктурно. Това е и въпрос на достолепие “, акцентира проф. Димитров.

По отношение на взаимните празнувания на паметта на двамата свети братя Кирил и Методий, ученият напомни, че още през 1999 година те бяха почетени взаимно в Рим от двамата министър председатели Иван Костов и Любчо Георгиевски. След това имаше и общо удостояване от министър председателите Бойко Борисов и Зоран Заев. „ Но след 2018 година няма взаимно удостояване. Двете делегации са там, само че няма дружно изложение на респект. Има единствено срещи, само че всяка страна по-отделно показва своето почитание “, добави историкът.

Той съобщи, че българската страна е направила предложение за взаимно честване в Комисията. „ Това, което успяхме да реализираме и това беше един от дребното триумфи, че когато приказваме за светите братя е значимо да се подчертае ролята на българската страна и владетели – княз Борис и цар Симеон I – за основаването и развиването на културата, основана от светите братя “, съобщи проф. Димитров пред Българска национална телевизия.

Коментирайки работата на взаимната комисия, той означи, че няма значителен прогрес.

„ За да отговорим на желанието за едно ново начало, желано от премиера Кирил Петков, се съгласихме с нашите сътрудници от Скопие да създадем три срещи от февруари до май. След една дребна стъпчица по отношение на цар Самуил, нещо което не заслужава даже особено внимание, няма нищо ново. Напредъкът още веднъж спря “, изясни проф. Димитров.

Той акцентира, че казусът е, че македонските историци се пробват да не одобряват нашата обща история.

„ Когато не приемаш съществуването на един исторически феномен, тогава се основава опозиция против осъществяването на самия Договор за другарство и добросъседство. В напъните да не се приказва за обща, а споделена история, което е нещо друго, тогава има едно бягство от желанието да се направи един сериозен сериозен разбор на личното минало “, разясни историкът.

Според него Съвместната историческата комисия има значимата задача да преодолее едни натрупвания в предишното, не поради самата просвета, а поради последствията, които една неточна интерпретация носи и оказва въздействие. Тези последствия са свързани с възпитаваната в РСМ ненавист към България и българите.

„ Работата на комисията е значима, най-малкото, че се приказва за предишното там, където това не се правеше – РСМ. Тя е катализатор за решаването на политическите въпроси, политиците ще взимат решението, само че не историците… Ние би трябвало да се срещнем с нашите сътрудници, не може да се чака единствено от България да прави някакви жестове и стъпки. Проблемите са в РСМ. Катарзисът би трябвало да се състои в РСМ, тъй като там сериозен разбор на личното минало към момента не е изработен “, акцентира проф. Ангел Димитров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР