България не трябва да балансира между Русия и НАТО. Това

...
България не трябва да балансира между Русия и НАТО. Това
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: България не трябва да балансира между Русия и НАТО

България не би трябвало да балансира сред Русия и НАТО. Това съобщи пред БНР някогашният длъжностен министър на защитата Тодор Тагарев в кабинета на Марин Райков.
Повод за изявлението му са визитите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на съветския министър председател Дмитрий Медведев в страната.

Ние сме съдружник в НАТО, ние разчитаме на НАТО, с цел да подсигуряваме своята сигурност. Имаме някакъв интерес към момента от съветски енергийни източници, само че...ние търсим досега други възможности на тези доставки на енергийни източници от Русия, сподели Тагарев.

По думите му е допустимо от страна на генералния секретар на НАТО да има увещание, че сигурността е сложен въпрос.

" За да подсигуряваме да вземем за пример енергийната си сигурност, ние би трябвало да търсим различни източници на доставка, а не да задълбочаваме зависимостта си от Русия ", добави Тагарев.

Той разяснява и посланията на президента Румен Радев от словашкия град Кошице за смяна на декларацията, призоваваща за усилване на военното наличие на Съединени американски щати и Канада в страните от източния фланг на НАТО от Балтика до Черно море.
В Кошице бе срещата на Б9 - интернационалния конгрес, който сплотява девет страни - България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. В този формат членките на Б9 координират свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО, преди да се състои среща на върха на Алианса.

" НАТО е военно-политически съюз с отговорности да пази сигурността и да подсигурява защитата на всички страни-членки, само че към днешния ден тази защи става освен с военни средства. Влиянието, което някои външни на Съюза страни се пробват да оказват, идва от доста направления.
И посредством енергетика, посредством агитация, посредством политическо въздействие, медийно въздействие, дезинформационни акции и така нататък И когато НАТО търси решение на тези проблеми, би трябвало да го търси сложно ", сподели Тагарев.

Според него президентът Радев в изказването си не споделя тази част, че ние би трябвало дружно да търсим решение на проблемите да вземем за пример на енергийната сигурност. И някак си концепцията, че би трябвало да не отдаваме на непознати ползи, отиде натам, че би трябвало да изпълняваме съветските планове, което стои доста необичайно на фона на цялата концепция НАТО да подсигурява сигурността си и страните от източния фланг във формата Б-9.

" Определено имаме съображение да се тормозим за обстановката в Черно море ", разяснява още той.

Преди всичко терзанията са за Украйна, която е наш значим сътрудник, въпреки да не е съдружник. Русия наруши съглашение и интернационалните съглашения - и двустранни - с Украйна за използването на Керченския проток и Азовско море.

Станахме очевидци на пленяване на 24 украйнски моряци, които още се съдят по съветски, не по интернационалните правила, не по правила за военни на Женевските конвенции, а по съветски правила като престъпен случай.Това интернационалната общественост не може да го одобри, сподели някогашният боен министър.

Сега отговорът не е елементарен и не е боен на този вид дейности, само че НАТО като наличие в Черно море и изключително ние, Румъния и Турция имаме интерес да противодействаме на това повишаване на напрежението, сподели Тодор Тагарев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР