България не се отказва от намеренията да предоговори с Европейската

...
България не се отказва от намеренията да предоговори с Европейската
Коментари Харесай

България не се отказва да предоговори Плана за възстановяване

България не се отхвърля от желанията да предоговори с Европейската комисия Плана за възобновяване на стопанската система от пандемията. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той разясни, че през вчерашния ден е имал срещи с представители на Европейска комисия и след три седмици следва нов диалог.

„ Както беше предстоящо, срещнахме твърдо мнение, че няма да е елементарно да предоговорим Плана. Най-важната причина е категоричността, с която предходното постоянно държавно управление е подписало документа, без да направи нужните разбори и да поеме изпълними задължения.

За страдание множеството доводи, които използваме, с цел да потвърдим, че тези цели са неизпълними, са съществували и тогава. Сега е мъчно за Европейска комисия да разбере какво се е трансформирало и по какъв начин постоянно държавно управление е поело ангажимент, който в този момент споделяме, че не може да се извърши “, разясни той пред български публицисти в Брюксел, където взе участие в съвещание на Съвета на Европейски Съюз.

Христов посочи, че Комисията чака нашата страна да покаже съответни контрактувани планове, свързани с ускорено въвеждане на източници за възобновима сила.

Искат съответни ограничения, защото периодите напредват, добави той.

„ Процесът ще бъде тежък, не сме очаквали друго, само че имам вяра, че ще можем да покажем метод, който Европейска комисия да одобри “, съобщи министърът. Той изрази вяра след съставянето на идващото Народно заседание да бъдат признати и законодателните промени, нужни за приемането на средства от проекта.

Христов разясни, че България оспорва поставената цел за понижаване с 40% на замърсяването от Топлоелектрическа централа, което визира 14-15 обекта. Анализите демонстрираха, че за нас това е неизпълнимо, посочи той.

Министърът добави, че е бил подложен и въпросът за скъпия газ, нагнетен в хранилището в Чирен. По неговите думи нашата страна поддържа препоръчаното удължение на ограниченията за понижаване на потреблението на газ.

„ Подкрепихме метода, само че би трябвало да осигурим доставките, не може до безспир да понижаваме потреблението. Това беше признато с схващане “, заключи Христов.

Той заяви, че България поддържа препоръчаните ограничения за преструктуриране на енергийния пазар в Европейски Съюз. Настоя, че е нужна задълбочена оценка по какъв начин тези ограничения биха повлияли на пазара.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР