България не се намира в лоша позиция по отношение на

...
България не се намира в лоша позиция по отношение на
Коментари Харесай

Управителят на БНБ Димитър Радев: България е изминала голяма и важна част от пътя към еврозоната

България не се намира в неприятна позиция във връзка с присъединението към еврозоната, огромна и значима част от пътя към този момент е изминат посредством присъединението на страната към Европейския банков съюз.

Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев по време на конференция за въвеждането на европейската валута.

Според него позицията на страната ни по пътя към еврозоната е неповторима.

„ България е единствената страна в Европейски Съюз, която е член на Европейския банков съюз, само че не е член на самата еврозона. България е една от двете страни в Европейски Съюз, наред с Дания, чиято валута е част от Европейския валутен механизъм “, разяснява Радев. И добави, че готовността на Българска народна банка и банковия бранш за работа в еврозоната, както и стабилността на валутния курс – две от най-важните условия за приемане на еврото, били изпълнени.

Радев очерта три групи от провокации, които би трябвало да бъдат преминати. Сред тях са инфлацията. по-стриктни ограничения против изпирането на пари, ръководството на държавните предприятия и приемането на законодателна рамка.

Законът за Българска народна банка да вземем за пример бил финализиран, ще се одобри от управителния съвет на централната банка на 13 април, а незабавно по-късно ще бъде показан на Министерството на финансите, с цел да се внесе в Народното събрание.

Според Радев, с цел да приемем еврото, е нужна консолидация, само че с три значими измерения – политическа, институционална и фискална. За да се извърши това, трябвали работещ парламент, постоянно държавно управление и възобновяване на практиката за съставянето на порядъчен бюджет.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР