България не само вече не иска да влиза в шенгенското

...
България не само вече не иска да влиза в шенгенското
Коментари Харесай

Борисов вече брани България от Шенген 

България освен към този момент не желае да влиза в шенгенското пространство, само че и го счита за опасност. Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов през вчерашния ден. „ Изявих своите искания, че шенгенското пространство не го охраняват добре. Ние с Турция имаме съглашение и го съблюдаваме съвършено. Нашите проблеми са с гръцката граница. Моля да извършите по този начин, че шенгенското пространство да се пази добре. Сега ние се пазим от шенгенското пространство “, разгласи Борисов на среща с премиера на Бавария Маркус Зьодер.

Според Борисов Шенген не е панацея, само че въпреки всичко се оплака, че не одобряват страната ни там: „ България е изпълнила всички критерии, заложени до момента. Всички са ни подкрепили. Има нарцисизъм в една страна и то ясно ми е казано ". Вероятно той има поради Холандия, която е твърдо срещу влизането на България в зоната поради проблемите с престъпността и корупцията. Още когато стана министър председател за първи път, Борисов даде обещание, че България ще влезе в Шенген. Миналата година даже се спекулираше, че страната ще бъде позволена най-малко по въздух, само че и това не се случи.

По време на диалозите с баварския министър председател Борисов не спря да се хвали с овладяване на мигрантската вълна и със оправянето с проблема с мигрантите въобще.  " На първо място сме в Европа по арестувани, задържани, дадени на съд и с присъди каналджии. За образец в Европа сме. Само за 2018 година са наказани 133 лица за каналджийство. През първите три месеца на тази година имаме 30 наказани “, похвали се той. Но не изясни, че на процедура съвсем никой от осъдените не е в пандиза, тъй като нормално се стига до споразумения и условни присъди. Премиерът описа и че  " страната ни е върнала и хиляди афганистанци със аероплан, минали незаконно в България ".

И се спря на защитата на всички граници поотделно. " По границата с Гърция имаме основни проблеми. Там нямаме заграждения и като шенгенска граница тя е дълга над 800 км. Тя се охранява мъчно, защото е планинска. Имаме над 100% надзор на акваторията на Черно море – врабче да мине, радарите го засичат ", изясни министър председателят. Той сподели опасенията си от подготовката на по този начин наречения Поход на вярата, който се провежда в лагерите в Турция. " Понеже през България не е елементарно да се премине, сега има над 30 хиляди души, които сe провеждат да тръгнат по Балканския път през Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Австрия и Германия. Ако тръгнат дами и деца и с тях се нападат границите, ще стане огромен проблем. Такава организация тече “, разясни Бойко Борисов и мина към геополитически разбор. „ Мигрантите в Турция са близо към този момент 4 милиона. В Крим - знаете проблемите. В Косово - знаете проблемите. България сама против толкоз съществени проблеми не може да се оправи. Трябва да й се оказва помощ. Показваме, че го вършим, само че дето се вика – издъхваме ", оплака се той. Все отново той благодари и за помощта, която " оказва Европейска комисия или европейските данъкоплатци с тези 150 млн. евро, които бяха отпуснати за външната граница ".

Премиерът не пропусна да даде съвети на сътрудниците си от другите страни. " Политическата воля, съглашението с трети страни и помощта от Европейски Съюз са трите ограничения, които подсигуряват на 100% сигурност на външните граници ", каза той. После благодари и за помощта, която " оказва Европейска комисия или европейските данъкоплатци с тези 150 млн. евро, които бяха отпуснати за външната граница ".

Между всички тези реплики съумя да се включи и баварският премиер Маркус Зьодер. Той съобщи поддръжката си за влизането на България в Шенген, само че не сподели по кое време и дали въобще това ще стане. " Мисля, че е извънредно удивително това, което България прави за отбрана на външните граници. Ние желаеме да засилим и ролята на " Фронтекс " в Европа ", обяви Зьодер. И добави, че съгласно него страната ни би трябвало да получи повече финансиране от Брюксел за отбраната на границата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР