България не освобождава пристигащите у нас с от изискването да

България не освобождава пристигащите у нас с от изискването да ...

Притежателите на сертификат за ваксинация също влизат у нас с отрицателен PCR тест

България не освобождава пристигащите у нас с от изискването да представят негативен резултат от PCR-тест или поставянето им под карантина, която може да бъде отменена, ако до 72 часа представят отрицателен резултат, информира БГНЕС. Това се дължи на факта, че всяка държава сама решава дали да приема ваксинационния сертификат за свободно влизане и липсата на единна европейска политика по въпроса.
„Поставената ваксина срещу COVID-19 и наличието на антитела не са гаранция, че лицето не е преносител на вируса. На този етап няма достатъчно категорични данни в тази посока. Това е и причината здравните власти по света да продължават да настояват за спазването на физическа дистанция, носенето на защитна маска за лице и висока лична хигиена“, се казва в позиция на здравното министерство.

Сертификатът за ваксинация срещу COVID-19 ще е безплатен Сертификатът за ваксинация срещу COVID-19 ще е безплатен
"Надзорният съвет на НЗОК току-що взе решение издаването на сертификат за ваксинация срещу COVID19 да е безплатно! Това ми докладва зам...
С увеличаването на броя на ваксинираните граждани с две дози и евентуалното разхлабване на противоепидемичните мерки, и навлизането в активния летен туристически сезон, може би, е повод за преосмисляне на рестриктивната мярка. Има вероятност тя да се превърне в препъникамък за родния туризъм. В тази посока нашите съседки Гърция и Турция, най-вероятно, ще допускат туристи само с ваксинационен сертификат и без необходимост от допълнителни разходи от тяхна страна. Това ще постави България в неизгодна позиция и излишно ще доведе до оскъпяване на стойността на туристическия продукт.
Ваксинационният сертификат може да бъде получен след поставянето на втората доза от ваксината във ваксинационния център, от личния лекар или от здравната електронна система срещу електронен подпис.

Източник: actualno.com