България не може да задоволи вътрешното търсене от плодове и

...
България не може да задоволи вътрешното търсене от плодове и
Коментари Харесай

България не може да задоволи нуждите си от плодове и зеленчуци


България не може да задоволи вътрешното търсене от плодове и зеленчуци. Това значи, че производството не пораства с темповете на вътрешния пазар. Основните аргументи за това са ниската продуктивност на стопанствата и вноса на подозрително ниски цени демонстрира разбор на консултантската компания " ИнтелиАгро ". Прочуването е употребило публични данни на Министерството на земеделието, Национален статистически институт, Евростат, ФАО и други.

Изследването е направено в подтекста на нарушената равномерност във веригата на доставки, подбудена от рецесията с Covid-19, въведените ограничения за усилване на български храни в супермаркетите, както и по отношение на началото на съвещанията на работната група, която приготвя Националния стратегически проект за развиване на селското стопанство през програмния интервал 2021-2027 година.

Към тези аргументи производителите прибавят и подпомагането за бранша, което е в пъти по-ниско по отношение на други европейски страни. От " ИнтелиАгро " настояват, че подпомагането на българските фермери към този момент приближава това на европейските им сътрудници, на което фермерите отвръщат, че непознатите фермери към този момент са няколко обиколки преди тях.

Разразилата се пандемия сподели, че България е продоволствено подвластна страна, а обезпечаването на прехраната е част от националната сигурност, разяснява пред Mediapool Красимир Кумчев, който обработва към 900 дка с плодове и зеленчуци.

Проучването на " ИнтелиАгро " повдига и въпроси по отношение на достоверността на някои от формалните данни. Например - цените, на които се внасят ябълки и круши, или междинните добиви от декар, разяснява Николай Вълканов, шеф на " ИнтелиАгро " пред Mediapool.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР