България не може да продава руски петрол на трети страни.

...
България не може да продава руски петрол на трети страни.
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Ще е трудно рафинерията ни да се снабдява с различен от руския петрол

България не може да продава съветски нефт на трети страни. Това е изрично, само че страната ни има право да продава на трети страни артикули, получени при преработката на съветски недопечен нефт на територията на България. Това сподели министърът на стопанската система Никола Стоянов в предаването „ 120 минути “ по Нова телевизия.

Преработката на артикули в България ги прави български и европейски и по този метод имаме право да ги изнасяме, разясни икономическият министър.

Национализацията на „ Лукойл “ съгласно него няма да реши казуса с логистиката. „ Много е мъчно да бъде снабдявана рафинерията ни с различен нефт, друг от съветския. Причината е, че тя се доставя от Черно море. Притеснява ме, че в случай че се затвори рафинерията, ще има повишаване на цените на горивата, тъй като ще би трябвало да ги доставяме отнякъде “, сподели Стоянов.

По думите му доста години не е помислено да се внася различен нефт, друг от съветския.

Въвеждане на таван на цените на газа и петрола от Русия съгласно Стоянов е неработещ механизъм, защото предлаганите граници от 275 евро са доста високи за нас. „ Аз персонално като министър съм срещу такива административни ограничения. Трябва да оставим пазара да работи “, съобщи той.

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво е планувана до края на годината.

Той съобщи, че е оптимист за стопанската система на България поради огромния интерес за вложения в страната ни. „ Цените на енергоизточниците в България към този момент са под надзор и по тази причина чакам инфлацията да продължи да пада. Много разгадавам на депутатите, нека да мине и на второ четене компенсацията на цената на тока над 200 лв.. Желанието на държавното управление е, в случай че може да се вкара отплата и за цената на газа “, съобщи още Стоянов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР