България не може да приеме европейски санкции срещу Русия в

...
България не може да приеме европейски санкции срещу Русия в
Коментари Харесай

Радев категоричен от Брюксел: Ще наложим вето, ако има санкции срещу ядрената енергетика на Русия

" България не може да одобри европейски наказания против Русия в региона на нуклеарната енергетика, тъй като това ще повлияе директно на нашата енергетика. Затова, в случай че се стигне до такава степен, страната ни ще наложи несъгласие ".

 

Това съобщи президентът Румен Радев преди изключителното съвещание на Европейския съвет, което се организира на 9 и 10 февруари в Брюксел, предадоха Българска национална телевизия и Дарикнюз.

" Отчитаме всички вероятни области, където това (налагането на санкции) може да стане, само че там, където са застрашени нашите ползи, изключително в областа на нуклеарната енергетика, ние сме доста деликатни и следи нещата ", акцентира Радев.

В съвещанието ще взе участие и президентът на Украйна Володимир Зеленски, който се чака да организира среща с всички европейски водачи по групи и да изиска още оръжие за Украйна.

 

" Неколкократно съм заявявал, че ние не можем да приемем наказания в нуклеарната енергетика против Русия, тъй като това ще повлияе директно на нашата нуклеарна енергетика. Отчитаме всички области, където може да се наложат наказания. В тази област сме доста деликатни. Ако се наложи, ще наложим несъгласие ", бяха точните думи на президента на България.

 

На съвещанието на Европейския съвет президентът Радев ще призове Европейски Съюз да употребява цялата си мощ и принадлежности за фокусиране на дебата в посока прекратяване на военните дейности.

 

" Украйна е във фокуса на всички диспути в Европейски Съюз и освен. Време е 1 година след започването на тази кръвопролитна война, фокусът да бъде подложен най-много върху ограниченията за нейното прекратяване и за възобновяването на всички дипломатически старания, тъй че да търсим спокойно решение на спора. България ще продължи да поддържа украинските хора на място в тяхната обективна борба за свободата на страната им ", сподели още Радев.

" Служебното държавно управление извърши решението на Народното събрание да се изпрати въоръжение от запасите на българската войска. Надявам се държавното управление да прояви разсъдък и в бъдеще това да не се позволява ", сподели Радев.

Той посочи, че България ще продължи да оказва помощ на Украйна и украинските бежанци у нас, само че е време да се набележат ограничения за прекратяването на спора.

 

" Всички европейски водачи ще се срещнат с президента на Украйна. Време е една година след започването на тази кръвопролитната война, фокусът да бъде подложен най-много върху ограниченията за нейното преустановяване, както за възобновяването на всички дипломатическите старания за нейното преустановяване. България ще продължава да поддържа украинците на място в тяхната обективна борба за страната им, в обезпечаването им на благоприятни условия за прекарване на тези сериозни зимни месеци, както и украинските бежанци в България ", съобщи Радев.

" Все по-рядко слушам апели за мир, а единствено за победа, без някъде някой да е дефинирал какво значи победа ", добави президентът.

На съвещанието на Европейския съвет Румен Радев ще сложи изключително казуса с повишената експанзия и ескалираща антибългарска акция в Република Северна Македония.

 

В момента сме положение на несъгласие за участието на Скопие в Европейския съюз, защото българите в западната ни съседка към момента не са вписани в Конституцията ѝ, съобщи още президентът.

 

Държавният ни глава ще изиска Европейски Съюз да наложи мониторинг, който да подсигурява спазването на правата на македонските българи.

" Антибългарската акция в Северна Македония към този момент води до закононарушения от ненавист – палежи и пукотевица против български клубове, физическо принуждение. Очаквам безапелационна и институционална реакция от управляващите в РСМ и незабавни дейности за откриване на причинителите. За страдание, все още не виждам политическа воля и е налице разминаване сред политическите упоритости и поетите задължения от страна на РСМ и действителността, в която живеят македонските българи там. Отричането на съществуването на тези проблеми единствено отсрочва решението, води до още закононарушения и чувство за безотговорност и единствено подтиква закононарушенията от ненавист ", сподели Радев.

 

Президентът разяснява и казуса с незаконната миграция.

 

" Този проблем провокира демократичните устои от Европейски Съюз. България поставя големи старания, инвестирахме доста от нашия бюджет и за инфраструктура, за защита с жива мощ, и за механически средства с видеонаблюдение, само че нашите запаси са незадоволителни. В последните месеци водим дейна дипломатическа активност на всички равнища, тъй като защитата на външните граници на Европейски Съюз не е единствено наш ангажимент, а на всички страни членки на Европейски Съюз. Все повече водачи, вследствие на дипломатическите ни старания, се афишират за по-активна поддръжка към нашите граници. Ще слага настоятелно опцията да се започва пилотен план за усилване на защитата на българо-турската граница, с финансиране от Европейски Съюз ", разяснява Радев.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР