България не може да издава европейски заповеди за разследване, за

...
България не може да издава европейски заповеди за разследване, за
Коментари Харесай

Окончателно: Не можем да издаваме заповеди за разследване и разпит, важащи за Европа

България не може да издава европейски заповеди за следствие, за претършуване и изземване, за разпит на очевидци, тъй като националната правна уредба не планува никакви правни средства за отбрана против тях. Това реши Европейският съд.

с позицията на генералния юрист М. Бобек по случая.
 Съдът на Европейски Съюз разгласи за невалидна българската Европейска заповед за арест Съдът на Европейски Съюз разгласи за невалидна българската Европейска заповед за арест
Съдът на Европейския съюз разгласи за невалидна Европейската заповед за арест, издавана от България, оповестява БНР. Според магистратите не...

Накратко - съгласно Европейския съд, в българското законодателство би трябвало да има опция хора, против които са издадени претенции за обиски, конфискация и разпити, да оспорват и в случай че са прави - да бъдат обезщетени. Това е съобразено с Европейската харта на правата на индивида.

Присъдата идва поради случай на Специализираната прокуратура - против Иван Гаванозов, за измами с Данък добавена стойност при импорт от Чехия в България.

Само преди няколко месеца, съдът в Люксембург удари пестник на България и за европейските заповеди за арест. Никоя страна от Европейския съюз към този момент няма да извършва европейските заповеди за арест, издадени от прокурор в България, до момента в който страната не промени закона по този начин, че да бъде обезпечен правосъден надзор върху тези прокурорски актовe , стана ясно тогава отново от решението на Съда на Европейски Съюз в Люксембург (СЕС). Според него не са изпълнени условията за ефикасна правосъдна отбрана, в случай че европейската заповед за арест (ЕЗА) е издадена от прокурор и не предстои на правосъден надзор в страната, преди търсеният да бъде предаден. Решението бе след питане от британски съд за българска европейска заповед за арест. Тя бе издадена от обвинител от Свищов въз основата на прокурорско разпореждане за 72-часово задържане на лицето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР