България не изпълнява ангажимента си да харчи поне 2% от

...
България не изпълнява ангажимента си да харчи поне 2% от
Коментари Харесай

Радев и "Промяната" ни докараха дотам, че НАТО да ни критикува за ниски разходи за отбрана

България не извършва уговорката си да харчи най-малко 2% от брутния си вътрешен артикул за защита, макар че е нараснала разноските си. Това излиза наяве от годишния отчет на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, оповестен във вторник.
 
Според отчета разноските за защита на България през 2022 година са били 1.54% от брутния й вътрешен артикул при ангажимент за два %.
 
Спрямо размера на стопанската система си България е на 16-о място от 30 страни от НАТО по парите, които отделя за сигурността си, демонстрира отчетът.
 
Във вторник Столтенберг прикани страните членки да ускорят увеличението на разноските за защита, защото новите данни демонстрират, че по-малко от една четвърт от тях извършват задачата на алианса.
 
Генералният секретар показва, че нашествието на Русия в Украйна демонстрира, че светът е станал по-опасен и съдружниците от НАТО би трябвало да отговорят на опасността, като слагат и реализиран по-амбициозни цели за военни разноски.
 
Седем от 30-те членове на алианса са изпълнили настоящата цел да изразходват 2% от Брутният вътрешен продукт за защита през 2022 година – една по-малко, в сравнение с през 2021 година, преди нахлуването на Русия в Украйна.
 
Според годишния отчет на генералния секретар на НАТО, оповестен във вторник, Гърция, Съединените щати, Литва, Полша, Англия, Естония и Латвия са изпълнили задачата от 2%.
 
Общите разноски за защита на съдружниците от НАТО са се нараснали с 2.2% по отношение на миналата година. Най-много по отношение на стопанската система си за защита е похарчила Гърция – 3.54% от Брутният вътрешен продукт, следвана от Съединени американски щати (3.46%) и Литва – 2.47%. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР