България не иска още американски войници на своя територия и

...
България не иска още американски войници на своя територия и
Коментари Харесай

България не иска американски войници, а френски

България не желае още американски бойци на своя територия и избира да дойдат бойци от европейски съдружници в НАТО, споделиха пред Клуб Z дипломати в Брюксел.

Такъв е плануваният отговор на страната ни за съветското скупчване край Украйна и заплахата от нова експанзия.

Очаква се страната ни да направи такова предложение в средата на февруари, споделиха пък източници от София. Това ще стане, в случай че до тогава обстановката не се утежни още повече. Решението може да съвпадне със срещата на министрите на защитата от страните членки на НАТО. Тя е планувана за 17 февруари в Брюксел.

Властите у нас избират военнослужещи от по-големи страни. И Франция даже е подготвена да прати собствен контингент у нас, допълниха източниците ни.

Причина за желанията на България са няколко. Първо, публичната поддръжка за НАТО е спаднала напоследък, демонстрират изследванията. На второ място, България по традиция избира на не нервира Русия. И по тази причина би трябвало да бъде открит метод по какъв начин неизбежността на такова разполагане да се сервира в допустим тип на хората у нас. По въпроса трескаво работят в Министерството на външните работи, настояват осведомени.

Румъния да вземем за пример е в много по-лесна обстановка. Там публичната поддръжка за НАТО е много по-висока.

Същевременно обаче в Германия, Франция и някои други страни също залагат на по-мек метод и избират да не нервират Русия най-малко очевидно, означават брюкселските дипломати.

И България, и Румъния са на югоизточния фланг на НАТО. Дипломацията в София се съветва с Букурещ и в същото време умува по какъв начин да изясни на алианса обстоятелството, че не е склонна към увеличение на американското военно наличие на наша територия.

Днес стана ясно, че по разпореждане на американския президент Джо Байдън Пентагонът е сложил в нараснала подготвеност близо 8500 основани в Съединени американски щати бойци, които могат да бъдат изпратени в Европа при съветска експанзия в Украйна.

Вчера пък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в отговор на въпрос на Клуб Z, че НАТО разисква увеличение на наличието на югоизточния си фланг, където е и България. Той обаче добави, че първо ще бъде направена оценка и когато му пристигна времето, ще бъде взето решение.

Също през вчерашния ден бе обявено, че Испания и Нидерландия считат да изпратят изтребители у нас.

Необходимостта от по-голямо военно наличие в Черноморския район се изяснява и със способността на Русия да удвои за доста малко време своето скупчване край Украйна, акцентираха източниците ни в Брюксел. В момента Москва е съсредоточила в региона 140 000 военнослужещи. Отделно тя мести от Средиземно в Черно море свои бойни кораби.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР