България не е в активно състояние на кибервойна. В момента

...
България не е в активно състояние на кибервойна. В момента
Коментари Харесай

Божанов: България не е в кибервойна, фокусът на Русия е върху Украйна |

България не е в интензивно положение на кибервойна. В момента фокусът на Русия е върху Украйна, всичките им запаси за кибервойна са ориентирани натам. Разбира се, това може да се промени във всеки един миг, по тази причина ние би трябвало да сме готови и ресурсите ни да са ориентирани точно към това – да защитим всички държавни осведомителни системи при положение, че фокусът на Русия се промени в идващите дни и седмици.

Това съобщи пред БНР министърът на електронното ръководство Божидар Божанов. Той посочи, че Министерството на електронното ръководство дава отговор за администрацията, само че сега се обследват и сериозните обекти в обсега на ДАНС - обекти от енергетиката, превоза и други.

„ Целта ни в електронното министерство е да пазим всички регистри в страната, всички осведомителни системи на административните органи. ДАНС също прави добра работа, както в приоритизирането, по този начин и по отбраната “, сподели Божанов.

По думите му България е в съдействие с огромни интернационалните компании, които дават информация за хакерски атаки. Също по този начин партнира с НАТО - когато друга страна членка засече такива офанзиви от дадени адреси, България получава тази информация за реализиране на превантивни дейности.

Министърът на електронното ръководство счита, че през последните години у нас няма дейна активност във връзка с киберсигурността.

„ В момента съумяваме да активизираме задоволително потенциал. Работим и с бизнеса, който да подкрепи тези действия. Към момента страната е закупила много принадлежности за отбрана, за разкриване на офанзиви и за тяхното обезвреждане. Проблемът е, че не са били употребявани по предопределение. Във значимите обекти – министерства, организации, те към този момент съществуват и единствено би трябвало да се употребяват вярно “, сподели Божидар Божанов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР