България не е спазила задълженията си Директива 2009/147 за опазването

...
България не е спазила задълженията си Директива 2009/147 за опазването
Коментари Харесай

България е осъдена за защитените птици в Рила

България не е спазила отговорностите си Директива 2009/147 за опазването на дивите птици, реши Съдът на Европейския съюз, който разгласи неоправдателно решение по отношение на страната и я задължи да заплати правосъдните разходи.

"Рила е значим район на обитаване на птици и една от най-значимите територии в Европейския съюз за опазването на към 130 типа гнездящи птици. От европейско природозащитно значение са 41 типа, като един от тях е заплашен в международен мащаб ", се споделя в известието на съда.

Страната не е оповестила за специфична предпазена зона цялото орнитологично значимо място, обхващащо Рила планина, и не класифицирала най-подходящите по брой и повърхност територии за опазването на редки типове птици.

През 2016 година Европейската комисия предяви иск за осъждането на България, защото в специфичната предпазена зона "Рила " са останали незащитени територии, които по брой и повърхност са най-подходящи за съответно посочени от комисията типове птици в сходство с документа. Тогава страната по преценка на управляващите в Брюксел е класифицирала вярно 72% от зоната като специфична предпазена зона, в която обаче не са обхванати значими елементи от местообитанията на 17 застрашени типа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР