България не е пречка в процеса на разширяване на Европейския

...
България не е пречка в процеса на разширяване на Европейския
Коментари Харесай

Радев пред Euractiv: България не е пречка в процеса на разширяване на ЕС

България не е спънка в процеса на разширение на Европейския съюз, постигането на прогрес в него зависи напълно от Република Северна Македония. Ние по-скоро отстояваме фундаменталните правила и полезности на нашия съюз: отбрана на човешките права и недискриминацията, заложени в Копенхагенските критерии за участие, както и добросъседските връзки. Това съобщи президентът Румен Радев в изявление за Euractiv.

Държавният глава уточни, че България, отчитайки огромното значение на европейската вероятност за Западните Балкани, постоянно е била „ мотор “ на процеса на европейска интеграция за страните от района. „ Истина е, че ние имаме специфични връзки с Република Северна Македония, ние сме доста повече от съседи и другари. Хората от двете страни на границата са свързани от общата ни история и просвета, а ветровете на историческите събития разделиха доста фамилии “, акцентира Румен Радев. Именно за това България е първата страна, признала независимостта на Република Северна Македония през 1992 година и оказвала поддръжка в сложни времена за югозападната ни съседка: в случаи на икономическа и политическа изолираност, районни и вътрешни спорове, бежански рецесии и естествени бедствия. По тази причина България абсолютно поддържа и присъединението на РСМ към НАТО, напомни Румен Радев.

По думите му едно елементарно пояснение за отхвърли на страната ни да отвори вратата на преговорния развой за РСМ е неизпълнението на двустранния Договор за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година Държавният глава уточни, че преди 4 години този контракт е бил възприеман като средство за разрешаване на комплицираните двустранни връзки с югозападната ни съседка, сходно на подписаното по-късно Преспанско съглашение сред РСМ и Гърция. Днес обстановката е даже по-лоша и сме очевидци на оттегляне от съвсем всяка уговорка на нашия контракт, означи Румен Радев. Затова България упорства и за включването на осъществяването на тези два контракта като част от процеса на присъединение на югозападната ни съседка към Европейски Съюз.

Президентът уточни също по този начин, че през последните 4 години говорът на ненавист от страна на РСМ към България се е изострил и не виждаме политическа воля за унищожаване на обидните за страната ни квалификации в учебниците и в медиите, както и за преустановяване на фалшификациите и унищожаването на българското културно-историческо завещание в тази част на нашия район.

Дискриминационното отношение към македонските българи продължава десетилетия и това би трябвало да спре, акцентира още президентът. Днес 120 000 жители на РСМ имат също по този начин и българско поданство, което значи, че те са жители и на Европейски Съюз, добави Румен Радев.

Българите в РСМ следва да бъдат равнопоставени на другите конституционно приети „ елементи от нации “ в страната, прикани президентът и добави, че това е кардинален въпрос, който не предстои на сделки.

Радев още веднъж акцентира, че опитите за оказване на външен напън върху България за ускорение на европейската интеграция на РСМ не е работещ метод, а европейските ни сътрудници по-скоро следва да окуражат страната претендент за участие да предприеме нужните промени, с цел да реализира критериите за участие в Европейски Съюз.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР