България не е малка държава и има значение в европейската

...
България не е малка държава и има значение в европейската
Коментари Харесай

Проф. Иван Илчев: От векове Франция действа в унисон с Русия

България не е дребна страна и има значение в европейската политика. Това съобщи пред БГНЕС историкът проф. Иван Илчев.

Той е и член на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, някогашен ректор на СУ "Св. Климент Охридски ".

Той е един от най-големите експерти по историята на Балканите и техните връзки с Великите сили, създател на монографиите "България и Антантата през Първата международна война “ и "Уинстън Чърчил и Балканите “.

Относно позицията на президента на Франция Макрон и наложеното несъгласие за разширение на Европейския съюз с Македония и Албания на последната среща на върха в Брюксел, проф. Илчев намира прилики сред френската политика през днешния ден и преди 100 години.

"Франция работи съгласно вековната си политика на Балканите да поддържа Сърбия и да работи в унисон с Русия “, безапелационен е той, разяснявайки решението на президента Еманюел Макрон да спре разширението на Европейски Съюз, което беше наказано от всички страни-членки.

Проф. Илчев счита, че българският отговор на тази политика за момента е съответен, само че различен е въпросът до каква степен ще продължим твърдо да пазиме позицията си.

Според него повода да ни липсва неотстъпчивост и поредност се дължи на избрани комплекси, които ни пречат вярно да оценим мястото на България в Европа.

"Причината да ни липсва неотстъпчивост е, че към момента страдаме от комплекса, че България е дребна страна. Всъщност България не е чак толкоз дребна страна (15-та от 50 страни в Европа по територия, и 23-та по население - бел. ред.), за колкото я считаме.

Страдаме и от комплекс, че сме бедна страна, само че не сме толкоз бедна, за колкото я считаме. Смятаме, че нямаме значение в европейската политика, а в действителност имаме, въпреки и не толкоз огромно “, съобщи той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР