България не е изнасяла и не изнася оръжие с директен

...
България не е изнасяла и не изнася оръжие с директен
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Над 100 милиона лева са загубите на ВМЗ покрай действията на Корнелия Нинова

България не е изнасяла и не изнася оръжие с пряк адресат Украйна, сподели служебният министър на стопанската система

За последните два месеца, единствено във ВМЗзагубите са над 100 млн. лева около дейностите на някогашния министър на икономикатаКорнелия Нинова. Това съобщи в "Денят стартира " по служебният отраслов министър Никола Стоянов.

"През последните 5-6 месеца се откриха огромни благоприятни условия пред ВМЗ-Сопот, те не се употребяват, изключително държавните предприятия са сложени на колене сега. Вместо да берат плодовете на високото търсене, да съберат пари за вложения, за обновления. Сега е моментът да се модернизират и да усвоят нови технологии - той беше изтърван. Последните два месеца единствено във ВМЗзагубите са над 100 млн. лв. около дейностите на някогашния министър ", сподели Стоянов.

Той съобщи, че в оптимално къси периоди ще свика съвещание на междуведомствената комисия. Това, че е нямало съвещание, се отразява на компаниите, които не могат да внасят и да изнасят. Стоянов посочи, че загубите на ВМЗ-Сопот са най-вече от влошени индикатори на производството, само че и поради неработата на комисията и междуведомствения съвет - не са издавани лицензи и вложители обмислят отдръпване. Тръгването на вложители е доста притеснително, сподели служебният министър.

Икономическото министерство ще отпуши експорт на оръжие за 1 милиарда лв.

Стоянов беше безапелационен, че България не е изнасяла и не изнася оръжие с пряк адресат Украйна. Спазено е решението на Народното събрание. Според него е допустимо през медиатори оръжие да е минало към Украйна, само че акцентира, че не знае такова нещо и не може да разяснява.

Не изключи поради уволнението си от Корнелия Нинова Българска социалистическа партия да приказват за реваншизъм.

"Аз и екипът ми сме пристигнали да работим, да градим мостове и да надграждаме. Имам опит в администрацията и знам какъв брой е неприятно всякога да се стартира от нулата и не считам да го върша. Дадох знак с оставането на зам.-министър Данчев, занапред ще има възобновяване на хора. Където има човек, назначен от Нинова, който има експертизата, той ще бъде подсилен от мен ", даде обещание министърът.

По думите му основанията за уволнението му са били "проформа " и имало други аргументи. Заяви, че информацията за прекачване на оръжия от Афганистан към Украйна няма нищо общо с действителността. "За мен и сътрудниците ми казусът беше, че (уволнението - б.ред.) беше направено по метод, който напълно омаскариха нашите персони ", сподели служебният министър.

За обстановката с доставките на газ Стоянов сподели, че до края на утрешния ден ще са получат отговорите от запитванията към предприятия за това какъв брой от тях употребяват газ, какъв брой от тях могат да минат на различно гориво и какъв брой могат да понижат потреблението на газ. До края на седмицата данните ще се обобщят, с цел да се дават на спешния щаб.

Стоянов сподели, че не поддържа таван на цени на каквото и да е, тъй като избира пазарът да контролира нещата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР