България не е готова за еврото. Формално може да отговаряме

...
България не е готова за еврото. Формално може да отговаряме
Коментари Харесай

Софиянски: Не може да вкараш в еврозоната пенсионер с 300 евро пенсия

България не е подготвена за еврото. Формално може да отговаряме на някои условия, само че никога нито стопанската система ни, нито елементарният българин е подготвен за една такава внезапна стъпка. Това мнение показва в изявление пред „ Епицентър “ някогашният длъжностен министър председател Стефан Софиянски.

„ Това, което ме тормози е, че и държавното управление на Борисов, и настоящето държавно управление на Петков гледат на въвеждането на еврото като политически ход - считат, че това би им донесло дивиденти “, разяснява той.

Прибалтийските републики, които вкараха еврото, го направиха откакто добре бяха подготвили страните си, откакто имаха постоянен стопански напредък – непрекъснат, даже с години на доста високо равнище и чак по-късно потеглиха към еврото, напомня той.

Според Софиянски това би трябвало да направи и България.

„ Дали ще загуби България от въвеждане на еврото? България няма да загуби, в случай че го вкара в верния миг - в противен случай, ще завоюва “, има вяра той.

„ На нас са ни нужни 3-4-5 години, в които би трябвало да имаме непрестанен напредък на Брутният вътрешен продукт от 4-5% годишно - тогава към този момент стопанската система ще бъде подготвена да поеме дискомфорта от въвеждането на еврото, ще може да качи приходи, заплати, ще стане мощна конкурентоспособна на други пазари, обезпечена енергийно и това ще ни разреши да влезем с инерция в еврозоната. Като страна ние би трябвало да се приспособяваме и като стопанска система, и като елементарни жители - да разчитаме на еврото, да не го пречупваме през валутния ръб, да свикнем на директни разплащания с евро. Цените надалеч по-лесно ще реализиран това равнене с европейската среда, само че приходите надалеч няма по този начин бързо да стигнат европейските, в случай че се стремим към това незабавно въвеждане на еврото “, предизвестява Софиянски.

„ Един постоянен стопански напредък от 3 до 5 години би разрешил по-голям запас, по-голяма мощност на Българска народна банка - тогава бих излязъл от валутния ръб и бих влезнал в еврозоната с по-силен лев. Това е единственият метод да повишим приходите на всички българи, да се увеличи стандартът на българското общество в европейската среда “, безапелационен е той.

„ Не може да вкараш в еврозоната пенсионер с 300 евро! Как той ще живее с тази пенсия в еврова среда, където най-ниските пенсии са 800 евро? Бих дал съвет на днешните ръководещи да не гледат на еврото като на политически ход, политическият ход с евроинтеграцията сме го създали. Въвеждането на еврото е безалтернативно, то е икономическо. Нека приготвят първо стопанската система, след това популацията и тогава да влезем в еврото добре подплатени. А през днешния ден ние чакаме спад на Брутният вътрешен продукт, следващата година чакаме най-малък растеж – по какъв начин в такива условия ще въвеждаш еврото и ще подлагаш на разтърсвания и стопанската система, и популацията? “, недоумява някогашният длъжностен министър председател.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР