България не е единствената държава, в която социалните мрежи дават

...
България не е единствената държава, в която социалните мрежи дават
Коментари Харесай

Клипове срещу бежанците от Украйна - новата дезинформационна война във Facebook и TikTok

България не е единствената страна, в която обществените мрежи дават публичност на хора, внушаващи ненавист и съмнение против украинските бежанци (като прословутия спор за 40-те лв. или скъпите коли). 

Молдова - страна, в която съветската войска има интензивно наличие от години и в която са подслонени най-вече фамилии от Украйна по отношение на числеността на локалното население - е подложена на " детонация " от дезинформационни клипове, ориентирани против наличието на бежанците. 

В един от тях, написа Wired, се демонстрира по какъв начин подпийнал мъж вика " Слава на Украйна ", до момента в който се бори с различен човек в магазин. 20-секундният клип е пуснат първо в TikTok, а откакто добива известност във видеоплатформата, си пробива път и във Фейсбук. 

Никой не знае кои са двамата мъже и къде тъкмо се развива действието - надписи " Споделете това видео " прикриват знака, по който може да се разпознава магазинът. Въпреки съмнителния си генезис, този клип се популяризира всеобщо по всевъзможни платформи по метод, който има всички белези на координирана акция. 

Видеото е отстранено повече от месец след публикуването му, на 7 април, и то едвам откакто Wired алармират непосредствено на Фейсбук. 

Технологичната медия беседва с Валериу Паша от Молдова, който се занимава със следене на сходен вид офанзиви - той демонстрира 100 образеца за манипулирано наличие във връзка войната в Украйна, които са се разпространявали безпроблемно във Фейсбук. Повечето от тези образци са къси видеоклипове. 20 от тях са пуснати първо в TikTok. От 100-те линка - единствено 28 са свалени от модераторите на обществената мрежа. 

В четвъртък Фейсбук разгласиха постоянния си тримесечен доклад за сигурността, в който разказват няколко акции против хора, свързани със службите за сигурност на Русия и Беларус, които употребяват платформата за агитация. В някои от случаите е открита целенасочена хакерска офанзива против профили на украински бойци, от чието име са пускани подправени апели за капитулация пред съветската войска. 

В други случаи сметки от старите тролски мрежи, свързани с " фабриката " на Евгений Пригожин, са пробвали да се задействат отначало преди месеци. През януари и февруари 2022 те са разгласили материали против " полицейското принуждение в западните страни ", а от началото на войната внезапно са сменили тематиката и са почнали да упрекват НАТО за войната в Украйна, а украинските войски - за съветските зверства против цивилното население. 

Фейсбук настояват още, че са свалили 200 профила от мрежа в Русия, които са се занимавали с всеобщо докладване против хора в Украйна, Русия, Израел, Съединени американски щати и Полша, под предлог, че нарушават разпоредбите на платформата, без това да дава отговор на истината. 

В отчета на FB няма нито дума за - в които профилите на известни публицисти и академични преподаватели бяха сваляни като " извършители ", а сигналите против тролове - оставяни без отговор. 

Очевидно същият проблем съществува и в Молдова - страна, която е комшия на Украйна и в която има всеобща гражданска акция за помагане на украинските фамилии с храна и заслон. 

Дезинформацията се пробва да унищожи солидарността и поддръжката на молдовците. 

Проруските деятели търсят " достоверно " наличие в TikTok, което дава отговор на тяхното обръщение. След това го споделят във Facebook и употребяват десетки хиляди подправени профили, с цел да " вдигнат " известността му по неестествен метод. 

" Това освен прави клипът все по-масово споделян във Фейсбук, само че и подмамва логаритъма на TikTok да го демонстрира още повече в тяхната платформа ", споделя Паша. 

Самата Молдова е в сходна позиция като Украйна от 2014 година - 1500 бойци от съветската войска управляват така наречен Приднестровие, което желае да се отдели от страната. Регионът се намира на 30 км от Одеса.

Властите в Молдова прокараха ново законодателство, което ще даде спомагателни пълномощия на службите за сигурност да реагират при случаи на дезинформация, операция и разпространяване на подправени вести в обществените медии. 

Правителството в Кишинев обаче не може да се оправи независимо с налагането на нови правила на платформите, които отхвърлят да съблюдават личните си стандарти за сигурност. Валериу Паша приканва тази регулация да бъде превърната в общо деяние от страна на по-големите страни. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР