България не е достигнала на коронавируса. Това заяви вирусологът в

...
България не е достигнала на коронавируса. Това заяви вирусологът в
Коментари Харесай

Доц. Гломб с много тревожни новини: Още не сме достигнали пика на коронавируса

България не е достигнала на ковид. Това съобщи вирусологът в НЦЗПБ доцент Любомира Николаева-Гломб по телевизия " Нова нюз ". Тя заяви, че сега в страната няма регистрирани случаи на разновидностите Ламба и Мю, само че се установи цялостна доминация на Делта.

“Към момента постепенно изкачваме. Стръмно е изкачването, което наблюдавахме при предходните талази и това, което наблюдаваше Западна Европа и Америка при вълната с Делта разновидността. При нас особеността е, че по-полегато върви кривата на изкачването”, добави още специалистът.

Доминацията на Делта разновидността се потвърждава от ежеседмичните доклади на НЦЗПБ. “Секвенират се към 500 проби, всичко е с този вид. Неговите особености - по-голяма инфекциозност, резултатът - нараснала заболеваемост и леталитет”, прибавя вирусологът.
свързани новини4500на 15.10.20214870на 12.10.2021
Тя изясни и за какво Делта разновидността поразява повече децата и младежите. “Дължи се на по-голямата заразност. И предходните разновидности засягаха децата, просто не го забелязвахме, заради особеностите на имунната система. Те се заразяват, само че не го прекарват по този начин тежко, както възрастните”, посочи доцент Гломб.

Вирусологът изясни дали Делта протича по-леко при прекаралите към този момент някои от предходните разновидности на COVID-19.

“Няма предписание. Има случаи, при които повторното заразяване е безсимптомно. Има и такива, при които повторното заболяване е с по-леки признаци, само че са разказани и задоволително случаи, при които повторното заболяване е по-тежко, даже и смърт”, добави тя.
свързани новини9593на 03.10.2021
Доц. Гломб уточни, че би предложила бустерна доза от имунизациите против COVID-19.

“Бих предложила, изключително в българските условия, тъй като вероятността човек да се болести наново е много огромна. Трета бустерна доза не се предлага за млади, здрави хора - имунизирани, които не са на първа линия. Поради чисто етични съображения, с цел да има задоволително ваксини за страните, които не могат да си ги разрешат. И другата е тъй като към момента липсват задоволително на брой проучвания за резултата на третата доза във връзка с защитата”, сподели тя.

Относно слагането на грипна и Коронавирус ваксина, тя сподели. “Нека се придържаме към казаното от регулаторните органи. Препоръчва се да има разстояние от две седмици сред използването им”, съобщи доцент Гломб.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР