България не е чужда тема за германските журналисти и те

...
България не е чужда тема за германските журналисти и те
Коментари Харесай

Барбара Йортел по Дарик: Основанието на Радев да не изпрати помощ на Украйна е смешно и безпочвено

България не е непозната тематика за немските публицисти и те постоянно отразяват събитията в страната ни. Водещият Георги Донков втори ден излъчва " Кой приказва " непосредствено от Берлин. Той беседва с немската журналисткаБарбара Йортел, която показа своите усещания за политическата обстановка в България и разкри секрети от " кухната " на немското ръководство.

" Интересът към България у менсе зароди напълно инцидентно. Когато падна правителствонота Жан Виденов, аз бях изпратена да отбелязвам подпалването на Народното събрание. Първото изречение, което научих беше " Кой не скача, е червен ", спомни си с усмивка тя.

" Проблемът беше тогава, че имаше доста малко инормация за България в медиите и тогава взех решение да изучавам български език. Радостно е, че има ново държавно управление, макар че аз не съм толкоз щастлива, защото партията на Борисов още веднъж е във властта и ми е забавно по какъв начин това ще се развие, дали държавното управление ще бъде устойчиво. Въпреки това дали ще бъде устойчиво, или не едно държавно управление, се обуславя с войната в Украйна ", счита Йортел.

" Българите постоянно са ме учудвали, че изпробваха безусловно всичко - пробваха социалистите, пробваха ръководството на царя, пробваха Иван Костов, Борисов... ", сподели журналистката.

- Намирам, че това са доста неприятни сигнали. Това не ме учудва, тъй като знам от кое място идва той. Излъчването на Георги Първанов също не беше кой знае какъв брой положително, само че това е едно лъчение на този остарелия жанр. Намирам, че основанието за това несъгласие на Радев бе безусловно безпочвено, защото тези машини са били използавни последно през 80-те години на предишния век, тъй че е учудващо в този момент да бъдат толкоз нужни на България. Основанието му беше смешно. Не е толкоз ужасно, че социалистите поддържаха това съображение, само че и партията " Възраждане ", която е извънредно дясна. С тях не бих желала да пия кафе ", добави тя.

- Що се отнася до политическата картина, тя е друга. Основният проблем тук са социалдемократите. През цялото време има червени линии, всеки тип оръжие се дискутира. Опозицията - либералите и зелените са за това бързо да се дава оръжие. Тъй като нашият канцлер Олаф Шолц, който по този начин или другояче малко приказва, някак е с по-плаваща позиция, това кара украинците да се усещат несигурни. Министърътна защитата доста добре си прави работата. Социалдемократическата партияе разграничена. Ако приказваме за крайнодесните, това е партията Алтернатива за Германия.

- Все още не се знае каква е тъкмо позицията на социалдемократическа партия. До 24 февруари 2022 нямаше позиция, тъй като се надяваха тази война да не избухне. Вярата беше наивна обаче. Те се надяваха посредством положителните стопански връзкида се повлияе това да не се случи.

- Ние имаме една много огромна разлика междуИзточна и Западна Германия. По мое разбиране, в източната част на страната, обществото е по-проруско настроено. Когато става дума през зимата дали ти е студено, вторичното е индивидът да го интересува дали има война, или не. Германиявече усети феномена на инфлацията, цените на енергийните носители скочиха. Сега има и дупка в бюджета, която е 17 милиарда и по тази причина нараства недоволството.

" Мит е, че в Германия всичко е устойчиво. В България има единмного положителен облик за Германия, само че това не е тъкмо по този начин. Проблемът е, че партиите играят на рулетка. Отвътре от диалозите, които се водят, се знае, че вярата е била опозицията да не сезира Конституционния съд, само че, за жалост, те го направиха, Конституционен съд излезе с решениеи цяла нощ са водили договаряния. Постигнали са някакво обединяване по въпроса за държавния ни бюджет, само че към момента официлано изказване няма. Аз желая да кажа на българите, които ни слушат, че Германия и непоклатимост не са синоними.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР