България не е била цел на бойния дрон с импровизирано

...
България не е била цел на бойния дрон с импровизирано
Коментари Харесай

Валентин Радев и Йордан Божилов: Дронът по-вероятно е украински, но е попаднал у нас случайно

България не е била цел на бойния дрон с неподготвено взривно устройство, открит край Тюленово.

Това съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия Валентин Радев – специалист по гърмежи и някогашен вътрешен министър.

" Този дрон, с това неподготвено взривно устройство, с тази мина е попаднал инцидентно на наша територия. Вълните са го донесли тук. Устройството върху дрона убива до 60 метра жива цел, тъй че този летателен уред е доста рисков. Даже е имало втори арсенал, прикован от горната страна, неподготвено, направено може би от украинци, може би от руснаци. Дронът е изпратен да унищожи някаква цел на 15-20 км., само че откакто не е съумял е попаднал в морето ", сподели Божилов.

Въпреки мненията за безгрижния метод на сапьорите към бомбата на дрона, съгласно Валентин Радев значимото е, че хората са си свършили работата. А тя е била много рискова.

" Опасно беше унищожаването. Единият бил по потник, другият пушел - и аз не одобрявам тази обстановка,като я виждам. Но казусът е различен. Това са водолази, те нямат бронежилетки и унищожават под водата. Да, малко смешно стана там, единият се хлъзнал и така нататък, само че значимото е, че хората съумяха и унищожиха този рисков арсенал ", добави той.

Операцията, по всичко проличава, е била рутинна за експертите, които обезвредиха взривното устройство, сподели Йордан Божилов – ръководител на Софийски конгрес за сигурност, някогашен зам-министър на защитата.

" Една от функционалностите а българската войска е точно неутрализиране на муниции. Има профилирани групи, които постоянно биват викани за заличаване на муниции. Впрочем още от Първата международна война има муниции, хвърлени в морето и постоянно морето ги изхвърля. Тоест, до известна степен тази активност е позната. Предполагам, че хората, обезвредили дрона и боеприпаса към него, това не им е за първи път ", съобщи Божилов.

Според ръководителят на Софийския конгрес за сигурност е значимо и елементарните хора да знаят по какъв начин да реагират в такива обстановки.

" В никакъв случай да не се приближават до такива предмети, да не си вършат селфита, а най-малкото и да се опитат нещо да създадат. Другото значимо е по какъв начин взаимодействат органите. Министерството на защитата и Министерството на вътрешните работи би трябвало да поработят в тази посока, с цел да уточнят процедурите и да се подсигурява сигурността на хората ", добави Божилов.

Експертът е на мнение, че решението дронът да бъде напълно погубен, а не да бъде обособен боеприпасът от тялото на безпилотния летателен уред, е взето за да не се усилва рискът за сапьорите, които го обезвреждат. Според него дронът е по-скоро украински.

" Въпреки че в Украйна и украинската, и съветската войска водят война с дронове с друго произвеждане. Целта на дрона при всички положения е била военна - да унищожи обект или военнослужещи. Малко евентуално е да е бил изпратен против кораби, тъй като за такива набези се употребяват по-големи снаряди ", сподели Божилов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР