България, най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС), от 2007 година

...
България, най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС), от 2007 година
Коментари Харесай

Булгартабак - скандалът, разтърсващ българската корупция

България, най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС), от 2007 година се ангажира да реформира правосъдната си система, с цел да постави завършек на рушветчийството и клиентелизма. Въпреки това съгласно неотдавнашен отчет на Европейската комисия "борбата с корупцията е секторът, в който България има минимален напредък за 10 години ". На фона на това, че София пое от 1 януари ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз, един скандал раздрусва привидната непоклатимост на системата: този за предприятието "Булгартабак ", написа френската проверяваща журналистка Мари-Аликс Детри .

"Скандали, корупция и контрабанда. За това служи "Булгартабак ". Сините очи на някогашния банкер Цветан Василев са студени като лед и пронизващи като стомана. "Но това не е нещо ново - по този начин е още от времето, когато "Булгартабак " публично беше в ръцете на страната ", прибавя той. Създадено през 1947-а, предприятието има монопол над производството на тютюн и цигари в България до 90-те години. Скандалът, който го визира, стартира преди седем години, когато то към момента заема централно място в европейското тютюнопроизводство.

През 2011-а, след четири несполучливи опита за приватизация близо 80% от "Булгартабак " са продадени за 100.1 млн. евро. "Сума, доста по-ниска от действителната, в случай че някои кандидат-купувачи предлагаха три пъти повече ", изяснява Атанас Чобанов, български проверяващ публицист, който се пробва благодарение на доказателства да демонтира мафиотската система към компанията в уеб страницата "Бивол ". Компанията на всичко от горната страна е продадена на "БТ Инвест ", офшорно сдружение, основано няколко месеца по-рано от съветска банка, при което идентичността на акционера е повече от неразбираема. През идващите години компанията е употребена като "дойна крава от представители на властта " за изпиране на милиони евро, показва Василев. Днес тя е публично дадена на Интерпол от турския отдел за битка с корупцията и проведената престъпност поради контрабанда - съгласно него половината от цигарите, влизащи незаконно в Турция, идват от България.

Цветан е сигурен в това, което споделя - той е бил шеф на Корпоративна комерсиална банка (КТБ), формалната банка на компанията от доста години. От 2014-а той е в открита война с Делян Пеевски, подкупен български политик, който съгласно него оглавява системата "Булгартабак ".

Целия текст, описващ комплицираните схеми към "Булгартабак ", може да бъде прочетен на 8e etage .

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР