България Национален протест на превозвачите, блокада на пътищата Представители на

...
България Национален протест на превозвачите, блокада на пътищата Представители на
Коментари Харесай

Национален протест на превозвачите, блокада на пътищата

България Национален митинг на превозвачите, обсада на пътищата Представители на превозваческия отрасъл желаеха оставката на министър Петя Аврамова 7 януари 2020, 14:30  Национален митинг на превозвачите, обсада на пътищата
Национален митинг на превозвачите, обсада на пътищата
 Няма да има
Няма да има " Сурва " в Перник тази година
 Арестуваха бащата на пияното 2-годишно дете
Арестуваха бащата на пияното 2-годишно дете
 Кой е българинът, погубен в Гърция
Кой е българинът, погубен в Гърция
 И на Ивановден – жълт и оранжев код за рисково време
И на Ивановден – жълт и оранжев код за рисково време
 Министерство на здравеопазването: Няма да закриваме неврологията във Видин
Министерство на здравеопазването: Няма да закриваме неврологията във Видин
 Борисов ще се срещне с американска делегация, Путин и Ердоган в един ден
Борисов ще се срещне с американска делегация, Путин и Ердоган в един ден
 Вижте кои са най-популярните имена за новородени в България
Вижте кои са най-популярните имена за новородени в България

а 13 януари превозвачите от всички сектори - пътнически, товарни, интернационалните, таксиметрови излизат на народен митинг против несправедливите "обхват и цени ", по думите им, на тол системата, както и против нерегламентираните транспорти.

Към тях се причислиха и от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива и Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Тол таксите: Какви цени, за кои пътища

На конференция в Българска телеграфна агенция през днешния ден над 20 представители на превозваческия отрасъл желаеха и оставката на министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, като увериха, че митингът не е политически и няма за цел събаряне на цялото държавно управление.

"МРРБ не се съобрази с нито едно от настояванията на бизнеса и не откри решение на нито едно от предложенията от ноември предходната година до в този момент. При този обсег, при тези цени и при неналичието на преференции за българския транспортен бизнес не ни остава нищо друго с изключение на да протестираме ", разяснява Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи.

Той стимулира настояването за оставката на министър Аврамова с това, че като принципал на министерството е нарушила разговора от последните месеци "за намиране на салдото и плавния преход, който да даде глътка въздух на българския транспортен бизнес ".

Публикуваха цените на ТОЛ таксите

Арабаджиев напомни, че обсегът на тол системата у нас на обща база е 30% и планува за ТИР камионите над 65% от пътищата, до момента в който в Европа този % е сред 1 и 7. За образец той даде Чехия, където въведената от 1 септември м.г. тол система обгръща 4 до 5% от пътищата.

Международните превозвачи поддържат сътрудниците си от автобусния отрасъл във връзка с нерегламентираните транспорти.

"Очакваме демонстрация на разсъдък, който да направи по този начин, че българският транспортен бизнес и потребителите, които също ще бъдат наранени, да не страдат от шоковото въвеждане на тези тол такси ", разяснява Арабаджиев.

Според Васил Пиронков от Камарата на автомобилните превозвачи тол системата ще бъде проблем не толкоз за превозвачите, а за потребителите, довеждайки до покачване на цените за пасажери и за товарите - с до 16% за някои от профилираните транспорти на правилото "пълен - празен ".

"Не бягаме от пътните такси, ние и в този момент плащаме неведнъж повече от нужното ", сподели Магдалена Милтенова, от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

По време на митинга на 13 януари ще спрат транспортите на пасажери и товари, ще спре и зареждането на търговски обекти. Участие в митинга към този момент са декларирали превозвачите от 60 града. Освен прекратяване на транспортите, планува се и позициониране на камиони и леки коли на избраните за задачата точки на територията на цялата страна. Протестът ще продължи до момента в който не получим отговор и съответни политически задължения, с съответни периоди за осъществяването им, споделиха превозвачите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР